Kurser

Vallningskurs

2017-02-05 11:57 #0 av: yadhayezibas

Hej!

Skulle vilja veta om det finns någon vallningskurs i Östergötland eller i angränsande län? Vad behöver hunden kunna innan en vallningskurs? Både jag och hunden är helt gröna.... Tanken är att den ska valla mina får :) Det är en Welsh corgi cardigan tik på 1 år :)

Anmäl
2017-02-10 01:11 #1 av: Sugar Mist

Kontakta din lokalklubb!
http://www.svak.se/?page_id=174

Vet några som vallar i bro också, men gick in i gruppen och har inte varit någon aktivitet där sedan i oktober så vet inte hur det ser ut numer med utlåning av får/kurser/privatträning etc.

Ett befäst stoppkommando och inkallning är alltid bra, även om man oftast har lina på hunden i början för säkerhetsskäl :)

-

Anmäl
2017-02-14 10:45 #2 av: Helena89

Tyvärr är det väl ganska svårt att få komma med på vallningskurser (iaf inom svak) med annan ras än bc (och kanske dom andra utpräglade vallningsraserna så som working kelpie och på vissa håll accepteras även aussi, men bc brukar ha förtur). Det anses över lag att det bara är bc (och working kelpi) som har dom djupt rotade vallanlagen kvar. Så var beredd på att bli avspisad och att du kanske behöver leta lite efter någon instruktör som är villig att hjälpa dig. Oftast handlar det väl om att dom som håller vallningskurserna inte vill låna ut sina får till vilken hund som helst vars ägare vill testa att valla. Men eftersom du har egna får så kanske du kan hitta någon instruktör som är villig att komma och hjälpa dig hemma. Kanske till och med att du skulle kunna få gå en kurs efter att instruktören sett din hund på dina djur. Dock är det ju så också att bc har ett helt eget sätt att valla på, så det är få av svak's instruktörer som är särskilt kunniga på andra sätt att valla vilket också försvårar för dig. 

Men stå på dig och leta vidare om du tror att din hund klarar av att valla får på ett sjyst sätt. Hoppas du hittar hjälp någonstans =)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.