Välja vallhund

Schapendoes

2017-01-16 20:59 #0 av: anonym89

Vill veta allt om denna rasen. Berätta om pälsvård, hur dem är att träna i olika hundsporter, är det en skällig ras? Tål dem kyla bra? Är det bra familjehund? Berätta allt om dem både för och nackdelar. Tack på förhand

Anmäl
2017-01-16 22:55 #1 av: isla

Åh, Schapendoes! Det är en ras, som jag aldrig hade hört talas om, förrän i slutet på 1990-talet. Blev mycket förtjust i rasen, när jag blev bekant med en hund, som dock inte var besläktad med rasen, men trots det mycket lik den, i både lynne och utseende och jag bestämde att jag ville ha en sådan hund. Det blev aldrig någon för min del, men jag har träffat några stycken genom åren och jag tycker det är är en väldigt intressant och trevlig ras. Den är, storleksmässigt, lite mindre än mina Border Collies (brukar ligga någonstans mellan 40-50 cm om jag minns rätt) och det är mycket lättlärd och arbetsvillig hundras, så som, i alla fall jag, anser en vallhund ska vara. Eftersom de oftast är mycket smidiga och vändbara, lämpar de sig gott för agility och exempelvis freestyle.

Jag skulle absolut vilja påstå att det är en mycket bra familjehund. Detta betyder förstås inte att man kan förutsätta att just den individ man köper, kommer passa bra med barn och man får självklart aldrig förutsätta att, bara för att det är en bra familje-/barnhund, så kan man låta barnen göra "vad de vill" med hunden, men generellt, med rätt uppfostran och rätt individ, i rätt hem, så passar de mycket bra som familjehundar.

Har inte upplevt att det är en ras som skäller mer än någon annan ras. Klart man kan ha otur och få en verbal hund, men det finns inom de flesta raser.

Eftersom det är en hund med underull, så tål den kyla bättre än vissa andra raser (utan underull), men man ska alltid tänka på att även en hund faktiskt fryser när det är kallt ute. Om du planerar att ha hunden ute mycket i kyla, tex att den ska ligga stilla längre stunder i ett stall, bör du låta hunden ha något som skyddar den från kyla, tex en bädd på golvet, eller ett täcke på sig.

Gällande pälsen, så bör man vara medveten om att det är en långhårig ras, där pälsen, framför allt i samband med fällning, kan tova sig. Det betyder inte att den kräver konstant pälsvård och har man inget intresse av att tex visa hunden på utställningar, så går det fint att klippa pälsen. Man bör dock vara medveten om att det alltid finns en risk att den päls som sedan växer ut, inte är av samma kvalitet som pälsen den hade från början, men ska man inte visa hunden, så kvittar det.

Hoppas du fick svar på lite frågor. Ställ gärna fler, om du har några.

Anmäl
2017-01-27 08:09 #2 av: Wellcraft

Var noga med uppfödare, majoriteten av schappar jag träffat har varit monster, och då arbetades och aktiverades dessa.
Utfall, omriktade beteenden, massa skall, svårt för andra hundar... N so on. 
Har träffat fåtal bra schappar, minns ej exakta antalet, Men de schappar som är bra, de är också väldigt bra.

Häst, Vardag & Hund
nouw.com/WallHund

Anmäl
2017-01-29 20:24 #3 av: isla

Intressant att du har den erfarenheten av rasen, då jag inte alls känner igen din beskrivning av den. Har dessa hundar varit sådana generellt, eller i vissa situationer och hur långt tillbaka i tiden pratar vi? Min "största" erfarenhet av rasen är trots allt från slutet av 90-talet och fram till slutet av 00-talet, så kan hända det hänt saker med rasen sedan dess.

Anmäl
2017-01-30 10:56 #4 av: Wellcraft

#3 Alla möjliga situationer. Från promenader till träning. 
Vi pratar om de senaste åren. 

Häst, Vardag & Hund
nouw.com/WallHund

Anmäl
2017-02-01 21:44 #5 av: FeliciaS

#2 Har du några uppfödare som du då kan rekommendera kanske? :) 

Anmäl
2017-02-06 21:18 #6 av: Fialialej

#2 Kan det vara så enkelt att det är ett resultat av att hunden inte ser nåt pga massa päls i ansiktet..? ;)

Vart lite Intresserad av rasen, men om jag skaffat nån hade jag då isf sett till att den vart nedklippt i ansiktet så den ser ordentligt. 👌

Anmäl
2017-02-11 20:20 #9 av: viktoria91

#8 Har själv en ras med mkt päls i ansiktet, tibetansk terrier, och dem har extra långa ögonfransar för att dem ska kunna se. Man brukar fästa upp luggen dessutom. 😉 Har träffat en schappe, hade lite svårt för främmande hundar särskilt vid hundmöte. Samarbetsvillig, lättmutad men rätt loj om man jämför med vår Ferrari. 😂

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.