Att börja valla

När börja valla mee valp/unghund?

2015-07-25 10:17 #0 av: Ebbabc

Hejsan!

Har en fråga till er, när ska man börja valla med en valp/unghund? Förstår att det är väldigt individuellt och att vissa valpar kan vara redo att ta direktiv från föraren redan som valpar och att det kan dröja år för andra... Men det kanske ändå finns någon lagom ålder att testa om hunden är redo för lite press eller inte, såklart är det viktigt att hunden inte får några hemska erfarenher som ju kan sätta spår hela livet men om han visar att han inte är redo om man skulle testa att valla så kan man väll bara avbryta och vänta ett tag till? Vissa säger att man ska vänta tills dom är typ 10-12 månader medans andra börjar valla när dom bara är några månader, sedan är det väll oftast så att dom som har egna djur tar med valparna redan från början.

Anmäl
2015-07-25 10:38 #1 av: LinDajSon

Träffa får och låta dem tända kan man göra relativt tidigt, då ska det handla om att ha trevligt... men man bör inte sätta press på dem innan de är mentalt mogna för det. Att hunden är entusiastisk vilket de ofta är framför allt i början är inte detsamma som "mogen att ta press". Valphjärnan har svårt för att förstå om press betyder "sluta helt" eller "ajabaja, gör om gör rätt" och har man otur så kan man skapa en hel del knutar som är svåra att lösa upp. Har sett en hel del osäkerhet och frustrationsbeteenden komma av att folk börjat för tidigt. Alternativt kan man släcka hunden helt.

Det handlar så mycket om individen men kanske mest förarens fingertoppskänsla att det säkraste rådet att ge är "vänta hellre än chansa". Framför allt om det är ens första vallhund. De blir inte för gamla. Mellan 10-18 månader kan man med fördel kolla av om de börjar bli redo att träna. Innan dess kan man absolut köra lite kravlöst men blir hunden för intensiv så att man MÅSTE styra upp mer definitivt är det bättre att ta hunden från fåren tills den mognat. Det förhindrar att den lägger sig till med ovanor och när man väl startar upp kan man ta i ordentligt när det behövs.

Anmäl
2017-02-22 07:08 #2 av: CayKantos

Öppnar gammal tråd #1 vad menar du med att tända dom?

Just another crazy animal lover Skämtar

Ägare av CaToss Photography, kom gärna in och kika!

Anmäl
2017-02-22 19:24 #3 av: LinDajSon

Väcka intresset. :)

Anmäl
2017-02-22 19:34 #4 av: CayKantos

aha :D Tack

Just another crazy animal lover Skämtar

Ägare av CaToss Photography, kom gärna in och kika!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.