Vardagslivet

Vallhundar ensamhetsträning?

2015-06-30 22:14 #0 av: fridarebecka

Jag är lite inne på att skaffa "vallhund" som nästa valp, närmare exakt bearded collie. Men en sak som jag oroar mig för och som får mig att tveka är att jag hört att vallhundar kan ha svårare att lära sig att vara ensamma eftersom de är avlade för att arbeta nära sin ägare, vilket låter väldigt logisk. Ni med vallhundar, är detta något ni märkt av? Tycker ni att era vallhundar generellt haft svårare med ensamhetsträningen än hundar ur andra rasgrupper?

Anmäl
2015-06-30 22:48 #1 av: Cahira

I mitt fall har det varit rätt så lika mellan de olika hundarna faktiskt. Tagit två omplaceringar i samma ålder, mittel och bc/corgi och jag hade mycket svårare att ensamträna mitteln än jag hade med blandisen. 

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2015-06-30 22:57 #2 av: Sugar Mist

Ingen av mina vallisar har varit svåra att ensamträna, hur bc'n blir vet jag inte, men jag gör ingen big deal av det heller

-

Anmäl
2015-07-01 00:04 #3 av: vallhund

Jag är inne på min 9:e vallhund, varken nuvarande eller tidigare individer har haft några sådana problem.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2015-07-01 10:32 #4 av: isla

Får (skapar) du en hund som följer dig vart du än går, så ja, då kan du få problem. Lär du hunden redan från början att det är okej att vara i tex köket medan du är i vardagsrummet och att den inte måste ligga utanför badrumsdörren när du går in där för du kommer inte att försvinna i all evighet. Då kommer det inte vara några problem att lämna den ensam hemma heller. Detta gäller förstås inte bara vallhundar utan alla raser.

Anmäl
2015-07-01 17:20 #5 av: russin

MIna heeler har varit lätta att ensamhetsträna. Polly krävde vissa små justeringar som valp/unghund, men ändå lättare än flertalet andra hundar jag haft.

Dom är även väldigt lätta att lämna på bortaplan. Dom har varit med några gånger när vi sovit på vandrarhem och det är inga problem att lämna dom ensamma i rummet när jag t ex är iväg och käkar mat, duschar mm. Som sover lugnt Glad

Som jämförelse: min sista shar-pei var alltid superlugn att lämna ensam hemmet - men borta gick inte oavsett känd plats eller inte. Hon åt sig utTyst

Anmäl
2015-07-07 15:24 #6 av: [Annamaja27]

Ingen av mina vallhundar har varit ngt problem att få att klara att vara själva. Kompisens schapendoes är lite kinkig. Den enda jag känner till så här på rak arm

Anmäl
2015-07-08 15:44 #7 av: CissiD

Har en Heeler jag med och han har varit jobbig att ensamhetsträna. Men jag tror nog snarare det handlade om mig och min sambo än om honom. Så kan de gå med första hunden. Nu när det väl börjar funka (alltså matte och husse har slutat oroa sig så mycket) så har det börjat gå riktigt bra. Tror inte det i vårat fall hade spelat någon roll om det varit en annan rasgrupp vi hade nog haft samma problem ändå. 

Anmäl
2015-07-19 13:36 #8 av: Stormvindh

Min tjej har inte heller varit några större problem! Som valp var hon en ängel, sen kom hon in i någon fas då man skulle tugga på ALLT. Det löste vi med att stänga in henne i köket och alltid lämna henne med aktiveringsboll, gömma godis och lite liknande. Det tog någon månad eller två (fick ju ensamträna lite på nytt såklart) men idag är det inga problem alls så länge hon är instängd i köket bara. Tror hon känner sig tryggare så än i hela huset och det är ju såklart olika :)

Anmäl
2015-07-20 20:33 #9 av: Fialialej

Alva är besvärlig att lämna själv efter perioder då jag haftmed henne överallt hela tiden, men det löser vi lätt genom att konsekvent lämna henne en stund själv hemma nästan varje dag även om det hade passar att ta med henne. Då är det lugnt. Lär sig snabbt osv.
Har ingen erfarenhet av att lämna henne själv på andra platser än hemma eller i bilen, men tror inte det skulle vara några problem.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.