Hundträning

Kaffesök

2015-06-28 01:20 #0 av: Cahira

Att använda nosen är bland de bästa aktiveringarna vi kan ge våra hundar. Här tänkte jag dela med mig hur jag lär in kaffesök.

Min huvudtanke med att lära in just kaffesök är att vi dricker inte kaffe utan vi dricker te, och kaffe luktar starkare igenom t.ex. en påse. Mitt mål med aktiveringen är att så småningom kunna gömma kaffe i små påsar som om det vore droger och gömma i skor, väskor, jackor, möbler, inomhus och utomhus i träd m.m. för att leka tjuv och polis eller "ta fast tjuven" som smugglar denna substans. 

Toppen lek om man har barn som hälsar på för då får barnen bestämma vem som är tjuven alternativt tillsammans hjälpas åt och gömma kaffet (eller téet eller vad man nu använder) någonstans på sig själv eller i rummet och hunden får ta fast tjuven eller leta upp vart smugglingen är gömd. Man kan till och med ha tjuven att gömma sig i skogen för yttligare svårighet, finns inga gränser för hur hög svårighet man vill ha! Och bäst av allt så passar det alla raser. 

Jag använder mig av följande: 

  • Amerikanska tomma medicinburkar (eftersom jag bor i USA och de är perfekt storlek men urtvättade små snusdosor borde gå bra med tillräckligt stor kruka och fat. Barnmatsburkar borde även gå att använda och andra små behållare.)
  • klicker
  • krukor med hål
  • krukfat
  • smarrigt godis
  • kaffe

Jag lägger kaffet i en av burkarna, andra är tom. 

Sedan ställer jag burken på fatet... 

och krukan upp-och-ned över fatet. 

Jag gör likadant med den tomma krukan, tanken är att hunden ska hitta vilken som ger belöning och den tomma ger ingenting. Ni kan sätta en tejpbit på baksidan av den kruka som har kaffet i sig om ni har dåligt minne som jag har. Jag började med två krukor direkt eftersom det gjorde det mer spännande lek för just min hund att ena gav godis men inte andra men vissa hundar är nog tryggare att börja med en kruka.

En annan svårighetshöjare är att inte låta honom se när krukorna sätts ut så han inte ser när växlingar sker och måste söka mer aktivt. men jag är på lågt stadie/skede ännu med Frodo. Apache har inte riktigt hittat nosen ännu av hyperglädje så Frodo är vikarie för denna videodemonstration. 

Jag  dubbelklickar för att lära in Ja rätt kruka och Ja jag vill ha ett sättande som markering. Han är snart redo för en tredje kruka och efter det kommer jag lägga salt eller socker i en av de tomma behållarna för att öka svårighet. Efter det kan jag nog lägga i te eller annat i den tredje tomma så han blir stabilare på att hitta just kaffet. 

Hoppas denna artikel ger er inspiration och idéer för regniga dagar, det är en jättekul träning! 

Foton och artikelförfattare: Cahira
Sajtvärdar har tillstånd att kopiera och publicera denna artikel på andra sajter men fråga gärna först. 

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2015-06-28 04:33 #1 av: Sugar Mist

Tummen upp

-

Anmäl
2015-07-29 20:18 #2 av: Kitten86

Superbra tips!!

*Medarbetare på Sheltie Ifokus*

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.