Vardagsliv

Koppellagen

2015-03-02 02:34 #0 av: Cahira

Under tiden 1 mars till 20 augusti måste du hålla din hund under extra stor uppsikt när ni är ute i naturen. Detta framgår av paragraf 16 i lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter. Där står att hundar ska hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt.

Denna artikel är en påminnelse om koppeltvång nu när vilda fåglar och andra djur ska ha sina ungar. Läs mer här: http://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Allemansratten/Det-har-galler/Hundar-i-naturen/

och här: http://www.natursidan.se/nyheter/kom-ihag-hundar-ska-vara-kopplade-nu/

Nu kan brott mot denna lag till och med ge böter. http://www.expressen.se/nyheter/nu-kan-hund-utan-koppel-ge-boter/

Vet att expressen är kanske inte bästa källan i världen, men det är viktigt att tänka på ändå. Lägg på minnet! 1 mars till 20 augusti. 


Bild: http://www.publicdomainpictures.net/

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2015-03-04 21:25 #1 av: Kitten86

Alltid bra med en påminnelse!

*Medarbetare på Sheltie Ifokus*

Anmäl
2015-03-05 01:19 #2 av: Cahira

Ja jag tänkte det! Blir ju nya hundägare varje år så det skadar inte att påminna om detta. :)

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2015-03-12 22:24 #3 av: [lottas-kaniner]

Fast jag tycker att lagen är luddig. Personligen tycker jag att det skall vara total koppeltvång. Nu får man ju ha hunden lös om den är lydig. Ja, men tänk på att 9 av 10 gånger lyder hunden, och den 10:de gången kan det hända allvarliga saker.

Anmäl
2015-03-13 01:34 #4 av: Cahira

Lagen säger att man kan ha hunden lös om man har sån kontroll på hunden som om hunden vore kopplad. Och väldigt många tänker på att hunden kommer ju när jag ropar så länge den inte ser något så då kan ju hunden vara lös. Nej, såvida inte hunden inte hälsar på främmande människor och hundar, ignorerar vildliv m.m. så är det koppel som gäller. 

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2015-03-13 16:33 #5 av: [lottas-kaniner]

#4 Och så säger de även: min hund gör inget, den är så snäll, hmm. Tycker att det skall vara koppeltvång.

Anmäl
2015-03-13 23:20 #6 av: Cahira

Det är koppeltvång, men folk tolkar lagen lite som dom själva vill. Men de bryter mot lagen eftersom de inte har samma kontroll på hunden som om den vore kopplad.

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2015-03-17 22:04 #7 av: AktivaSiri

Det som blir lite lustigt är dock att oavsett om hunden är kopplad eller inte, man kan ju tappa kopplet, så blir "straffet" detsamma då man alltid är ansvarig för hunden. 

Skillnaden om det fanns en reellt koppeltvång så skulle man kunna bli straffad bara för att hunden är lös. Men så är det ju inte idag och lär väl aldrig bli heller gissar jag.

Medarbetare på jakthundar
Driver företaget AktivaHunden.se.

Anmäl
2015-03-18 03:25 #8 av: Cahira

Jo men problemet ligger ju inte i lagen utan hur folk väljer att tolka den eller bryta mot den. Jag har en hund som jag har samma kontroll på som om hon vore kopplad när hon är lös. Hon har noll jaktlust. Jag håller i henne vid hundmöten och annat mest för att vara respektfull mot de mötande för att visa att jag har kontroll på henne, men jag skulle inte lita på nån av mina andra tre för fem öre för dom har jaktinstinkt och jag har inte samma lydnad på dom som om hunden vore kopplad. Nu bor jag förvisso utomlands, och de är lösa på våra egna marker så det behövs inte sån lydnad på dom tre. Men hunden jag tog med från Sverige har jag samma kontroll på som om hon vore kopplad för det tränade jag sedan dag 1. Kopplet var ett säkerhetsbälte, inte ett kommunikationsverktyg. 

Den hunden är en dvärgschnauzer. Hon borde ha jaktlust men det har hon inte. En riktig ferdinand. :)

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2015-03-18 21:23 #9 av: AktivaSiri

Ja, fast då ligger ju felet i lagen, att man kan tolka den på ett för fritt sätt. Alla lagar går att tolka på olika sätt, men för att veta hur den SKA tolkas måste man läsa förarbeten och massa andra dokument. Att bara tolka utifrån lagen går egentligen aldrig om det blir ett brott. Men nu finns det säkert rättsfall man kan läsa istället så att tolkningen redan är gjord.  :)

Skulle lagen funka ordentligt borde det vara koppeltvång. Om hunden inte jagar vilt, och man då har hunden lös så gäller inte lagen med koppeltvång under tidsperioden. Springer den fram till andra landar det ju under det generella ägaransvaret om något händer. 

Medarbetare på jakthundar
Driver företaget AktivaHunden.se.

Anmäl
2015-03-19 14:24 #10 av: marathos

Personligen skulle det inte kännas bra om mina hundar skulle behöva gå i koppel.  De är vana att vara lösa o ignorerar vilt. Möter vi t ex människor, hästar och andra hundar går vi alltid åt sidan.  Någon gång har vi fått någon negativ kommentar att de är lösa, men annars får de positiva kommentarer att de är duktiga. Ibland har jag andra hundar med mig som inte är på samma sätt och de har jag givetvis kopplade.

För många år sedan dödade en av mina tidigare hundar ett vilt.  Den hunden var kopplad och vi klev över ett dike. I diket satt en fasanhöna som blev ihjälbiten.

Anmäl
2015-04-24 16:29 #11 av: SaaraE

#10 Jag håller helt med dig. Min hund är alltid lös men jagar aldrig vit om jag ber han låta bli. Det skulle inte fungera för Sveriges hundägare om det var totalt koppeltvång. Man måste ju ta hänsyn till hundarnas bästa liksom man gör till de övriga djuren.

Anmäl
2015-04-24 23:54 #12 av: Cahira

Men har man kontroll på hunden som om den vore kopplad så följer man ju lagen. Lagen säger ju kopplad eller sådan kontroll SOM OM den vore kopplad. 

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2015-04-25 08:00 #13 av: vallhund

#11

"Det skulle inte fungera för Sveriges hundägare om det var totalt koppeltvång"

Själklart skulle det fungera, det är ytterst få hundägare som har sådan lydnad på sin hund så att de kan kalla in den om den drar på vilt. Jag är måttligt förtjust i hudägare med lösa miniatyrhundar som låter dem rusa fritt o tugga på andra/större hundar. Jag är ungefär lika förtjust i att hundar försöker jucka på mig/mina hundar oavsett om de är kopplade eller lösa.
Efterföljande flygturen är gratis.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2015-04-26 17:55 #14 av: Lindorm

Jag tycker att man bör väga in miljön också.

Är jag hemma och traskar runt på gårdens marker, skog och hagar så får Liam vara lös.

Åker jag iväg till strövområde/strand/stad/park eller annan mark som anses som allmän och där det finns mycket andra mäniskor/hundar/trafik så får han vara kopplad. 

Anmäl
2015-05-09 14:53 #15 av: SaaraE

Om vi ska ha hundar så tycker jag att man ska tillgodose deras behov. I det behovet ingår absolut att låta dem springa av sig, leka och ha roligt. Inte gå strikta koppelpromenader konstant.

Anmäl
2015-05-09 17:40 #16 av: Wraith

ALLA borde vara TVUNGNA att ha sina hundar i kort koppel varje sekund utomhus, vare sig du är mitt i stan eller i skogen. Lösa hundar är ett gissel, de som har lös sina hundar borde straffas hårt, dryga böter och gärna fängelse. Hundarna ska avlivas på en gång för de är ju potentiellt farliga, de där starka käkarna huvva! Och för att inte tala om ljudet de avger, får rysningar!

Ska du träna så är det långlina som gäller, ja du får nysta ihop några 10 spårlinor om du vill göra en hyfsad inkallning om inte du nöjer dig med ett flexikoppel. Och tänk på hundklubbarna, ryser bara av tanken av alla hundar som springer lösa där. Nä långlina ska det vara, ja även under vallning!

Denna lag borde vara året om och skärpas till ordentligt! Gärna munkorgstvång på varje hund! Fler lagar och tvång är bara bra, för det löser ju precis allt! Och vi människor kan ju inte tänka sunt och ta ansvar för våra djur, så vi behöver dessa paragrafer så vi lär oss vett, för vi vet ju att lagar bara leder till lydiga medborgare.

Funderar

Anmäl
2015-05-10 03:57 #17 av: Cahira

#15 Ja vi har skyldighet att tillgodo se våra hundars behov. Testa inhägnat område, cykling och andra motionsmöjligheter när koppeltvång gäller. Har man inte koll på hunden som om den vore kopplad så får man hitta andra sätt att på säkra vis ge hunden utlopp för sina behov. Detta är en lag precis på samma vis som vinter och sommardäck och om man vill ha hund får man se till att känna till vilka lagar som finns och gäller där man bor. 1 mars till 20 augusti skyddar denna lag mot alla djurungar som föds just nu på mark och annat och som hundägare får man följa lagar lika mycket som hästryttare, cyklister, bilförare, och alla andra som vistas på offentlig mark. 

#16 Jag vet inte vad du försöker få fram med din sarkasm men den är rent ut sagt osmaklig. Denna sida har trevnad som nummer 1 och du har nu fått din första varning. En till och du åker ut.

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2015-05-10 17:34 #18 av: Wraith

Nä man tillhör ju inte innegänget, så man måste passa hur man uttrycker sig även om det är ironi, medans andra som är en del av innegänget får klampa på utan varningar och då handlar det inte ens om ironi! Jodå jag har sett det med egna ögon, men är man på god sida med sajtvärden så går det förbi.

Jag blir bara så less på alla lagar som folk vill lägga på oss hundägare, det var det jag ville få fram, men det var tydligen osmakligt LOL. Jisses trodde folk kunde hantera sådant och skapa en intressant diskussion, men NOPE, säg något som värden inte tål eller missförstår rent utav, så är du ute! Någon tvåvägskommunikation är det inte tal om.

Men du Cahira, kasta ut mig om det får dig att må bättre, jag bryr mig inte. Men tråkig attityd du har, du kunde ju ha frågat vad jag menade istället för att kalla detta för osmakligt och hota med varningar. Jag har inte angripit någon personligen med mitt inlägg.
Men så viktig är inte denna sajt! Det finns gott om diktaturer där ute och denna sajt är en av dem tydligen.

Booom varning 2!

Anmäl
2015-05-10 18:53 #19 av: Promenadmatte

#18 

Jag förstår vad ni båda vill komma till, och att ditt inlägg ville skapa en diskussion. Sajtvärden tyckte dock att sarkasmen gick lite över gränsen och då får man lov att ta och acceptera hennes beslut utan att gå till attack.

Det går att starta diskussioner på andra sätt, vilket redan visats i tråden tidigare. Sen skulle det skulle heller inte vara så konstigt om du nu fick en ny varning då du i detta inlägget "angriper någon personligen". Sajtvärden har inget emot dig som användare på något sätt, utan försöker bara sköta sitt jobb och behålla en trevlig stämning i tråden och på forumet i största allmänhet.

Anmäl
2015-05-10 19:43 #20 av: Wraith

Okej vi säger väl så #19!

Alla ska följa strömmen, skriv något som inte gillas av värden så åker du. Tyvärr ganska vanligt på ifokussajterna! Men det är väl självklart att värden har något emot mig! Jag var ju "osmaklig" hur kan jag inte se det som något emot mig som användare!?!? Jag angrep ingen i mitt första inlägg, försökte vara ironisk och skapa diskussion med det passade inte, varför kan jag dock inte förstå. Om någon tog illa vid sig så kan man ju fråga "vad menar du människa" istället för att hota med varningar.

Men okej ni vet bäst så jag ödslar ingen tid här.

Anmäl
2015-05-10 21:01 #21 av: TrasselTroll

#11 Varför skulle det inte fungera?

I Norge  är det koppeltvång mellan den 1 april och den 20 augusti, och det innebär att hunden skall hållas kopplad. Fungerar utmärkt, hundarna på den här sidan gränsen ser inte mer lidande ut än de på den svenska sidan. 

Anmäl
2015-05-11 02:40 #22 av: Cahira

Jag sa inte att du var osmaklig, jag sa att din ton var osmaklig. Att säga att alla hundar borde avlivas och bära munkorg är verkligen inte ett påstående som håller forumet hemtrevligt och vänligt. Vill du diskutera så kan du göra det på en bättre nivå.

Du kan vara emot denna lag så mycket du vill, det är inte jag som bestämt den. Men det är precis samma som med vinter och sommardäck. "Mellan den 1 december och den 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag ute."

Du kan läsa om det här. https://polisen.se/Lagar-och-regler/Trafik-och-fordon/Vinterdack/

Om du inte vill följa koppellagen eller vinterdäcklagen så ha inte hund och kör inte bil. Det ligger inte på mig hurvida du är nöjd med denna lag eller ej, lagen gäller oavsett vad du tycker om den. Och ja det är vårt ansvar att ge våra djur vad de behöver, men det går att göra samtidigt som man följer lagarna. 

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2015-05-11 02:53 #23 av: Calcifer

De flesta lagar finns av en anledning. Koppellagen lär ska finnas eftersom det finns en stor mängd hundar som inte kan vara lösa. Min mormors hund kunde inte vara lös t:ex, för den visade tecken på aggression mot andra hundar och även främlingar och framförallt barn (blev sparkad av några ungar på en lekplats som valp). En granne till min mammas förre detta man ansåg sig inte behöva bry sig om koppellagen och det ledde till att jag blev biten av hans hund och även att min kompis lillasyster som då var sju blev biten också - som tur var lyckades jag hoppa av cykeln och ge hunden en spark innan hon blev allvarligt skadad. Och då var det ändå en spets, och ingen enorm schäfer, för hade det varit det lär hon inte ska ha klarat sig särskilt bra och min spark (jag var 13) lär inte ha gjort någon vidare skillnad.

Den ägaren hade tydligt ingen kontroll över sin hund och då är det naturligtvis rimligt att hunden ska vara kopplad. Och det finns ingen som i tråden - vad jag sett - anser att hundar som inte klarar av att vara lösa ska avlivas eller förses med munkorg. De ska helt enkelt bara vara kopplade. 

Boom, problemet löst.

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2015-05-11 02:57 #24 av: Cahira

#23 Ja lagen är ju i första hand för att skydda alla djurungar som föds just nu i viltmarker men det går inte att komma ifrån att alldeles för många hundar borde inte vara lösa oavsett tid på året eftersom ägarna inte har tillräckligt koll på sin hund för att vi ska leva i ett säkert samhälle. 

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2015-05-11 18:10 #25 av: Kitten86

Utöver att det finns hundar som går lösa och som inte borde gå lösa så finns det också en massa hundar som är "kopplade" men i ett flexikoppel med en matte/husse med NOLL KOLL där hunden är som om den vore lös (och härjandes fritt) vilket också är tråkigt. Tekniskt sett följs koppellagen men hunden är i princip lös iaf. Vare sig vi har våra hundar kopplade eller lösa så har vi som ägare ett ansvar över våra kära fyrfotade vänner och vad de hittar på vilket alla (i den bästa av världar) skulle anamma och leva efter sanningsenligt. 

*Medarbetare på Sheltie Ifokus*

Anmäl
2015-05-11 19:32 #26 av: CissiD

#25 Även om jag egentligen håller helt med dig om att flexikoppel används fel i många fall så kan jag tycka att om man är på rätt plats så är det ju inga problem. Lagen är som tidigare nämnts till för att skydda djurungar Det är inte alls lika lätt att jaga vilt i flexikoppel då dessa inte är speciellt långa.  Så just i detta sammanhang tycker jag inte att man ens moraliskt bryter mot koppellagen med oansvarigt användande av flexi. Så länge man nu då inte springer med hunden och jagar vilt med flexikoppelet.  Däremot tycker jag det är otroligt oansvarigt i övrigt att inte ha koll på sin hund i flexi speciellt inne i stan. Tyvärr väldigt få som visar någon respekt mot varken människor eller andra hundar när de har sin hund i flexikoppel. Vilket är synd för rätt använt tycker jag det är ett superbra hjälpmedel.

Anmäl
2015-05-11 22:10 #27 av: Cahira

Vissa fågelbon ser du inte förrän du nästan trampar på den, eller ännu värre, står på den. Detta bo låg mitt bland korna och hade lätt kunnat krossats så vi la massa trädstockar runt för att skydda boet då det är en typ av fågel som är fridlyst. Hade det varit högt gräs och mamma fågel inte hade skrikit på mig i ren panik hade jag trampat rakt på äggen. Hade jag haft hund hade hon nog inte vågat försöka locka min uppmärksamhet på henne istället eftersom det är en fågel som spelar skadad för att locka rovdjur iväg från ägg och ungar. 

Vi ska vara glada att vi får gå med hundarna i skog och mark, det minsta vi kan göra är att hålla koll på hunden. Motionering kan som sagt ske på andra vis i inhägnad, via cykling, dragweight eller andra former.

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2015-05-11 22:42 #28 av: CissiD

#27 håller med dig om att man ska ha koll på hunden absolut. Just det med äggen hade ju tyvärr kunnat hända lika enkelt i vanligt koppel som flexi (om det nu ens vad den delen av diskussionen du syftade på Skämtar). 

Anmäl
2015-05-11 23:59 #29 av: Cahira

Jo absolut kan det hända men det är sällan som fåglar ha äggen mitt på en gångstig. En lös hund springer ju lite här och där och inte nödvändigtvis på gångstigen. 

Vad jag inte hann skriva innan jag åkte iväg på ett ärende är att kopplingen är ju också ett sätt att hålla hunden trygg. Om hunden är lös och man möter ett vildsvin, björn, lodjur, varg, älg eller annat så är chansen högre att man får med sig hunden hem och slipper sätta upp bortsprungenlappar. Och man vet ju aldrig om hunden man möter bakom hörnet är snäll eller ej och om hunden är lös så ökar risk för konflikt. 

Så att ha hunden kopplad är mer för bara vildlivet och respekt för andra promenerande och så vidare, utan det kan skydda hunden också. 

Hursomhelst, lagen är som den är, 1 mars till 20 augusti. 

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2015-05-12 12:23 #30 av: CissiD

Absolut lagen ska följas. Vad jag menade va att lagen följs även om hunden nu är i flexikoppel, vanligt koppel eller långlina. :)

Anmäl
2015-05-12 21:07 #31 av: Cahira

#30 Ja det håller jag med om. :)

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.