Vardagsliv

Lär hunden självkontroll

2014-11-17 16:07 #0 av: Stormvindh

Någonting som hundar ofta har svårt med är att stå emot sina naturliga impulser. Att lära hunden självkontroll är en viktig träning som underlättar stora delar av vardagen med lite tålamod och envishet från din egen sida.

I många situationer så tänker inte hundarna efter innan de snabbt handlar. De reagerar på instinkt. Mat eller godis slänger de sig gärna fram över och tar innan någon annan hinner få tag i det, de vill springa ut genom öppna dörrar och kommer det någon hund eller människa är de gärna snabbt framme och hälsar. Som hundägare är det här väldigt ofta beteenden som man inte önskar hos sin hund – inte utan att först ha gett hunden lov, vill säga.

Att lära hunden självkontroll är en viktig träning som underlättar stora delar av vardagen med endast lite tålamod och envishet från din egen sida. Dessutom är det i grund och botten en relativt enkel träning. Allt som krävs är att man är konsekvent och tydlig så att din hund förstår att det inte är någon mening att göra någonting på ett annat sätt än just så som du vill ha det.

En enkel övning att börja med för att lära hunden självkontroll är att sätta dig ner på golvet framför hunden med lite godis i ena handen. Håll handen öppen framför dig. Hunden kommer förmodligen snabbt att försöka ta godiset ur din hand, stäng då genast handen. Ovillig att ge upp kommer hunden att fortsätta slicka, buffa och kanske bita på din hand för att få fatt i godiset, men inte förrän hunden backar undan öppnar du handen igen. Fortsätt med det här tills hunden inte längre försöker få tag i godiset utan håller sig på avstånd. Ta då en godis ur handen och belöna med din andra hand.

Här tar hunden kontakt och det är lämpligt att belöna.

När du känner att du kan avancera (om du inte vill gå rakt på det här från början) kräv då att hunden inte bara backar undan utan också söker kontakt med dig innan du belönar. Fortsätt med den här övningen tills du känner att det sitter. Avancera när det känns rätt genom att förflytta handen med godis närmare hunden, över/på sidan om eller vad som gör det svårare för just din hund. Prova även att lägga några godisar på golvet. Försöker hunden få tag i dem så sätt handen över tills den backar undan. Hunden får helt enkelt lära sig att den inte tjänar någonting på att slänga sig över det goda utan måste först be om lov för att få sin belöning.

Självkontroll brukar vara en träning som kommer relativt enkelt för hunden då man belönar hunden med precis det som den vill göra. Du kräver helt enkelt att hunden först gör som du vill för att sedan få göra som den vill. Samma princip som i övningen med godiset beskriven ovan går att tillämpa på andra situationer. Prova samma träning med en leksak. Kräv att hunden först ska söka kontakt med dig innan du ger den leksaken. När det här fungerar, avancera genom att börja vifta lite lätt med leksaken framför hundens ansikte, kasta den så småningom mellan dina händer och hitta på andra saker du kan komma på som gör det svårare för just din hund.

När ni är ute på promenad, kräv att hunden först sitter ner eller tar kontakt med dig innan den får hälsa på någon eller kanske lukta på någonting särskilt, beroende på vilket beteende du önskar av hunden. När du ska släppa ut hunden ur huset, stäng dörren om den försöker rusa ut på egen hand. Kräv att den sitter ner först om det är vad du vill. Öppna dörren igen. Försöker hunden springa ut så stäng den igen. Upprepa det här tills du slutligen kan öppna dörren utan att hunden springer iväg, beröm då och låt hunden gå. Alternativt kan du även belöna med godis redan när hunden sätter sig när du har stängt dörren.

Vänta tills hunden sitter kvar och först ber om lov att få gå ut.

Det finns oändligt många enkla vardagsövningar som man kan göra för att lära hunden självkontroll och om man väl har börjat tänka i de banorna brukar det inte heller vara så svåra att komma på några på egen hand. Hitta det som din hund gärna vill göra och använd det här för att först få den att göra någonting som du vill. Lägg lite godis på golvet inomhus eller i gräset ute, gå sedan iväg med hunden och träna en kort stund med den på någonting som ni kan bra. Beröm och belöna genom att sedan låta hunden få springa och ta godiset. På samma sätt brukar många hundar ha svårt att gå förbi godis oberört. Anpassa övningarna till det som din hund behöver träna på och det som underlättar för er båda i vardagen och ha kul! Kom bara ihåg att inte göra det för svårt för din hund, då det är viktigt att hunden lyckas mer än misslyckas.

Allt som krävs är tålamod, lite fantasi och självklart konsekvent träning! 

Anmäl
2014-11-18 21:55 #1 av: Cahira

Bra skrivet! Blomma

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2014-11-19 09:02 #2 av: vallhund

#1 Instämmer.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2014-11-19 16:27 #3 av: Stormvindh

#1, #2 Tack! 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.