Vallning

Lite vallningstermer

2013-08-08 10:57 #0 av: [Aremea]

Inom vallningen slänger vi oss med en del konstiga termer. Här tänkte jag förklara några av de vanligaste!

Balans

Har inte med tyngdpunkter och sånt att göra, utan var hunden befinner sig i förhållande till får och förare. Om man tänker sig allt ihop som en klocka så är fåren mittpunkten, föraren står tex. kl sex. Då befinner sig hunden i balans om den är vid kl tolv – alltså på motsatt sida fåren.

Drag

Nej, inte sånt vi gör med cykeln. Drag inom vallningen är en term som anger åt vilket håll fåren vill springa om man låter dem löpa själva. Det blir tex starkt drag till foderplatsen, en annan fårgrupp eller liknande.

Fösning

Föser gör hunden när den flyttar fåren framåt framför sig. Utbildningsmässigt så delas momentet upp i tre svårighetsgrader:

Driva

Är när föraren går före fåren, och hunden ser till att de följer efter i lugnt tempo. I ordning framifrån alltså förare, får och sist hund.

Fösa

När hunden själv ska styra upp djuren och ta dem i riktning bort från föraren. Föraren får dock gå med antingen bakom hunden eller en bit vid sidan av, så att det bildas en triangel mellan hund-förare-får. Det är alltid hunden som ska trycka och styra djuren, inte föraren.

Fråndriva

Vid fråndrivningen så ska föraren stå helt stilla och hunden själv trycka iväg fåren.

Flankering

Är när hunden rör sig sidledes runt vallningsdjuren, utan att flytta dem. Utgången på ett hämt är en lång flankering, vid riktningsändring vid tex fösning används en kort flankering, ibland räcker det att hunden tänker eller tittar åt sidan.

Hämt

Hämtet är precis som det låter, att man skickar iväg hunden för att samla ihop och hämta djuren till föraren. Hämtet består av tre moment; utgång, upptag och framdrivning. 

Utgången är när hunden går från föraren till fåren. Detta ska ske på ett sånt sätt att den har överblick, kontroll på djurgruppen men på ett sådant avstånd att den inte stör flocken. Oftast är en utgång som en halvcirkel med början vid föraren och slutet vid fåren. 

Upptaget är när hunden presenterar sig för djuren och sätter dem i rörelse. 

Framdrivningen är när hunden tar djuren från startläge till den plats som föraren anvisar.

Delning/sortering/singling

Handlar om att med hundens hjälp dela av en grupp får i mindre delar/sortera bort enstaka djur/plocka ut ett speciellt djur från en större grupp.

Fålla in/ut

Har inte med sömnad att göra, utan med grindar och fållor. Hunden ska ta in eller ut en grupp djur ur en liten inhägnad. På tävling finns flera olika typer av fållor, som innebär olika svårighetsgrader.

Valla in

För att en djurgrupp ska kunna hanteras tryggt med hund krävs det att den är invallad. Det handlar om att lära djuren att hunden inte är farlig, men att det är lättast för alla parter om de flyttar sig när hunden kommer. Alltså ett sätt att minska stressen för vallningsdjuren och öka säkerheten i vallhundens arbetsmiljö. Invallning ska ske med rutinerade och starka hundar som vet hur de ska hantera djuren oavsett om de flyr eller fäktar.

Arbetande border collies inom vallning och specialsök.

Sajtvärd på vallhundar.ifokus.se

Anmäl
2014-04-01 17:41 #1 av: Kitten86

Mycket bra och informativ text!

*Medarbetare på Sheltie Ifokus*

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.