Övrigt och OT

Att smörja läder

2012-10-14 22:31 #0 av: [IsabelleA]

Hemma sitter jag och går igenom alla hundartiklar man samlat på sig genom åren. Att ha 7 läderkoppel till en hund är väl rätt mycket? Läder slits ju inte så lätt - om man sköter det rätt!

Smörjer du dina läder koppel?
Denna text är samlad från nätet men främst från Hästannonser.net och är därför sannolikt mest anpassad för hästutrustning. 


___________________________________________________

Varför lädervård?
"För att undvika att lädret torkar ut och att slitage från ex. smuts inte ska öka måste man hela tiden ta hand om det, man måste sköta om det för att det ska må bra. Det är av stor vikt att lädret inte blir allt för fettfattigt då det i sådana fall kan uppstå torröta (lädrets fibrer blir spröda och kan gå av). Torröta går ej att lindra, bara förhindra. Med andra ord, om läder drabbas av torröta finns det inget man kan göra åt saken. Det spelar ingen roll ifall man försöker smörja upp det igen, läder som råkar ut för torröta förblir sprött och måste därför slängas." 

____________________________________________________
Hur tvättar man läder?
"
Att tvätta läder är ingen rymdforskning och dessutom en enkel och bra metod för lädervård. Använd helt enkelt ljummet vatten för att få bort ytligt, löst sittande smuts så som lera och sand i och med att vatten inte skadar läder, försök dock att undvika allt för hett vatten).

Sitter smutsen så pass hårt att ljummet vatten inte räcker är vanlig glycerintvål ett av de bättre hjälpmedlen.  Förutom rengöring bidrar även glycerintvålen till att lädret mjukas upp en aning.

Att tvätta läder:

1. Ta ljummet vatten och skölj bort den lös sittande smutsen (du minskar då risken för repor när senare du använder tvålen).
2. Blöt en disksvamp i ljummet vatten och få upp lödder på tvålen med hjälp av den mjuka sidan av disksvampen.
3. Fukta lädret (ej nödvändigt men det underlättar och ger bättre resultat om lädret är fuktigt innan du påbörjar tvättningen med disksvampen).
4. Med hjälp av disksvampen, tvätta lädret.
5. Med ljummet vatten, skölj bort smuts och lödder.

Detta var ett av de två viktiga sakerna du kan göra inom lädervård för att bevara lädrets hållbarhet."

________________________________________________
Hur smörjer man läder med olja?
"När du smörjer läder med olja är det viktigt att komma ihåg att oljan måste vara animalisk eftersom dessa oljor lierar sig bäst med läder. Exempel på bra animaliska oljor för lädervård är Lanolin och NeatsFoot Oil och hittas bl.a. i de flesta westernbutikerna.

Att smörja läder med olja.
1. Fukta lädret (lädrets porer öppnas och oljan tränger in lättare och oljan som tränger in ser till att porerna förblir öppna till kommande dag och insmörjning).
2. Ta en mindre mängd olja och gnid in den i lädret.
3. Låt lädret vila en dag.
4. Ta en mindre mängd olja och gnid in den i lädret
5. Låt lädret vila en dag.

Upprepa steg 2-5 ett par gånger.

Alltså ska du applicera lite olja åt gången på lädret flera gånger för att det ska ge bäst resultat. Viktigt att komma ihåg är att du inte ska dränka lädret i olja då lädret kommer bli övermättat. (Om du kommer använda Lanolin tränger denna olja bättre in i lädret då den lätt värmts upp innan). Om du gör som det står ovan räcker det oftast med en insmörjning av olja per år utav lädret för att upprätta en bra lädervård."

___________________________________________________
Hur smörjer man läder med Balsam?
"Användning av läderbalsam för lädervård är specifikt och varierar från produkt till produkt och står alltid på burkarna. Överlag kan man dock sammanfatta processen att man med en svamp ska smörja upp lädret. (Tycker du att det är för mycket läderbalsam som du har lagt på torkar du enkelt bort det överflödiga med en ren tygtrasa).

De finns flera olika typer av läderbalsam men de bästa typerna av läderbalsam är baserade på Bivax och Lanolin. Lanolinen är tillför, likt oljan, att gå in i lädret medan bivaxet skyddar mot slitage genom att bilda en skyddande yta som dessutom andas.

Balsam skiljer även från läderolja på så sätt att det appliceras på lädret efter behov. Läderbalsam är en bra metod av lädervård." __________________________________________________
Vilka Produkter bör jag undvika inom lädervård?
"Nedan finner du ett par exempel av produkter som man absolut bör undvika att behandla läder med. (För fler produkter att undvika vid lädervård, fråga din sadelmakare).

Vaselin – vaslin är en petroleumprodukt och är inget preparat gjort för hud och har en nedbrytande effekt på lädret samt vissa trådar man syr med (varken läder eller människohud).

Silikon – silkon är mycket dåligt för lädret då det inte låter lädret andas. På utsidan ger silikon lädret en snygg och blank yta men på sikt kommer det förstöra lädret.

Mineraloljor – mineraloljor är, likt vaselin, en petroleumprodukt och har alltså en nedbrytande effekt på läder."

Anmäl
2012-10-20 18:22 #1 av: Qepta

Vilken bra artilek, tummen upp!

Anmäl
2012-10-20 20:07 #2 av: Michaela-N

(Har du frågat om du får använda hela artikeln sådär?)

Hur kommer det sig att du har sju läderkoppel? Tungan ute

Jag har inte ett enda Flört


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.