Övrigt och OT

Fästingar

2009-05-12 23:44 #0 av: Futurity

Här får du lite råd hur du kan skydda din hund från dessa små kryp. Detta är väldigt viktigt nu i sommar tider, då dom finns lite överallt i skog och mark. Det finns tre sätt att ge sin hund fästingmedel på, droppar i nacken, halsband eller det nya medlet - pulver i maten. Här nedan kommer du kunna läsa om de tre sätten, vilka märken det finns, för respektive nackdelar.


Det finns tre sätt att ge sin hund fästingmedel på, droppar i nacken, halsband eller det nya medlet - pulver i maten. Här nedan kommer du kunna läsa om de tre sätten, vilka märken det finns, för respektive nackdelar.

Droppar i nacken:
Frontline och Exspot är två exempel på fästingmedel som man droppar i nacken, men man kan även göra ett eget medel.

Frontline:
Frontline är ett receptfritt medel som är populärt hos många hundägare, dock så kan flera raser vara känsliga mot detta medel, bl.a sheltien. Om hunden badas försvinner effekten och du behöver droppa igen efter badet. Du applicerar medlet på huden med hjälp av en pipett en gång i månaden.
Nackdelar med fronline är att pälsen kan bli missfärgad.

Exspot:
Exspot är ett annat drop-medel, du applicerar det på samma sätt som fronline, är dock mycket giftigare och kan ge krampanfall. Bör aboslut inte ges till katter.

Hemmagjord:
Med 5vitlöksklyftor, 1 burk timjan och en liter vatten kan du göra ett helt eget fästingmedel!
Så här gör du:

Pressa vitlöken och blanda ihop med timjan och vatten koka ca 5 minuter, sila av låt kallna. Häll upp i en sprayflaska. Medlet ska förvaras kallt.. Hållbarhetstiden är ca en månad. Spraya hunden varje gång innan ni går ut  för bästa effekt. Helt utan gifter!

Halsband:
Två exempel på halsband är Scalibur och det nya halsbandet av bärnsten.

Scalibor:
Halsbandet finns i två storlekar, en för små hundar och en för stora hundar. Halsbandet ska sitta på hela tiden, dock inte när den badar eller leker med andra hundar. Det har hänt att den lekande hunden har slickat på den andra hundens halsband och blivit sjuk. Halsbandet kan användas i ca: 6månader. Har hunden väldigt mycket underhull kan halsbandet tappa lite av sin effektivitet. Hunden kan även börja klia sig väldigt mycket av detta halsband och kan tappa päls.

Bärnstenshalsband:
Bärnstenshalsbandet är ett nytt sätt att hålla fästingarna borta. Bärnstenarna gör att pälsen blir statisk och fästingarna håller sig därmed borta. Dock fungerar detta halsband inte på alla hundar då pälskvalitén är väldigt viktig för att halsbandet ska fungera, på vissa hundar har pälsen lätt för att bli statisk och inte en enda fästing vill vara på hunden, medans för andra hundar kan det vara precis tvärt om.


Pulver:
För inte alls så längesedan kom det ett nytt fästingmedel, helt fritt från gifter och ska vara väldigt effektivt. Det är ett pulver som man blandar i maten. Pulvret heter FixOdida-Zx och kan användas till både katter och hundar.

Tack Malin3033 för att vi får låna denna artiklen! Även tack Sheltie Ifokus för att vi får använda oss av den!

Anmäl
2009-05-12 23:50 #1 av: HarrietKiara

Kanonbra artikel Skrattande

__________________________________________________________________

Love my Kelpie!

Anmäl
2009-05-13 09:42 #2 av: Cerrolyn

Bra artikel. Men ang detta med hemmagjort så har jag hört att det ska sprayas innan man tar ut hunden varje gång för bästa resultat.

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2009-05-14 21:13 #3 av: [Malin3033]

Vad kul att artikeln uppskattades. :)

#2 det stämmer att hunden ska sprayas med detta varje gång, dock var det ett tag sedan jag skrev artikel och var lite för "okunnig" då, så lite uppdateringar skulle kanske behövas. ;-)

Anmäl
2009-05-14 21:50 #4 av: Cerrolyn

Aha

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2009-05-14 22:44 #5 av: Futurity

#3 Då ändrar jag det!Flört

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.