Övrigt och OT

Valpens åtta regler

2009-06-23 02:14 #0 av: Yessica

Det här är en artikel om miljöträning av valpar.

Det är viktigt att vänja valpen redan som ung att det inte finns något farligt. Det absolut bästa är ju att valpen har tränats när den är hos uppfödaren, redan från ca. 5 veckors ålder kan man börja träna, för då börjar valpen bli intresserad av omgivningen. Men det är klart man kan träna valpen när man får hem den också. Men då får man tänka på att redan vid 7 veckors ålder börjar valpen utveckla rädsla, så som sagt är det bästa att redan innan ha tränat på dessa grejor. Men det är ju inte alltid man kan bestämma själv, så då får man helt enkelt göra det bästa man kan göra när man får hem valpen.

När man får hem valpen gäller det att få den trygg i den nya miljön först. Sen börjar miljöträningen, eller egentligen börjar den ju direkt. Längre ner ser ni en liten checklista över vad man "ska" ha tränat med valpen för att man på så sätt ska ha visat valpen att ingenting är omöjligt. Det finns säkert många fler olika saker som jag räknar upp, tar nu bara lite exempel.

En sak som är superduperviktig är att valpen får inte får utsättas för något som kan skrämma den, allting ska vara en trygghet. Extra viktigt är det om man tränar en äldre (från 7 veckor gammal) valp eftersom den redan då börjar utveckla rädslan. Såklart kan hunden visa rädsla ändå eftersom att det oftast inte är naturliga saker den upplever. Då är det viktigt att vi som hundägare visar valpen att det inte är farligt. När valpen sedan övervunnit rädslan kommer förtroendet öka mellan ägare och hund.

Tänk på att det här är miljöträning, det här är en väldigt viktig träning i hundens liv. När man tränat hunden i det här kommer den bli tryggare som vuxen och fungera bättre i samhället. Den andra träningen, alltså lydnaden kan man leka fram på ett roligt sätt korta korta stunder några gånger i veckan. Men man ska vara försiktig med att överaktivera valpen med just sån träning, eftersom det är mycket lättare att lära en hund att jobba än att lära den att inte vara aktiv. Det är bland dom viktigaste sakerna att lära hunden - att vara lugn och passiv. Har man inte den träningen blir allting extra jobbigt för hunden då den hela tiden är på "g" och vill göra saker. Den ska vara uppmärksam på ägaren men inte aktiv förrän den faktiskt ska göra något. Känner man att tiden inte räcker till för att träna tävlingslydnad kan man lugnt lägga den åt sidan för att ge hunden en bra grund att stå på i och med miljöträningen, man har igen mycket på det.

Pippi vilar i sin säng.
Pippi vilar i sin säng. Foto: Yessica

Liten checklista för träning

Åtta olika underlag: trägolv, matta, gräs, blött gräs, lera, grus, grunda vattenpölar, djupa vattenpölar, ojämna underlag, klinkers, bord, stol m.m.

Lekt med åtta olika leksaker: stor boll, liten boll, rephantel, hårda leksaker, mjuka leksaker, nycklar, metallföremål, trasa, leksak som låter m.m.

Upplevt åtta olika platser: gården hemma, andra hem, skolgård, sjöar, källare, trapphus, bil, garage, veterinär (på besök, ej vaccination) m.m.

Träffat eller lekt med åtta olika människor (utanför familjen): barn, vuxna (både män och kvinnor) rullstolsbunden, person med barnvagn / solglasögon / kyckor / hatt, gående människor m.m.

Utsatt för åtta olika ljud (OBS! Försiktigt så valpen inte blir vettskrämd, välbefinnandet först): dörrar som öppnas/stängs, barn som leker, bilar, lastbilar, hög sång, tappad kastrull, tvättmaskin, klappande, gnäggande hästar m.m.

Utsatt för åtta olika föremål som rör sig snabbt (valpen får inte jaga dom): skateboards, inlines, cyklar, springande människor, katter, mopeder, springande barn m.m.

Upplevt åtta olika utmaningar: klättrat i / in / ut / runt en låda, gå genom en liten tunnel, klättrat över något som legat i vägen, lekt kurragömma, paraply, gått på ett nerlagt kompostgaller, gått på en ostadig bräda m.m.

Blivit hanterad av en känd person åtta gånger per vecka: buren under armen, buren mot bröst, hållen nära golvet tätt intill personen, undersökt öron, näsa, mun, mellan tår, klippt klor, suttit i knäet, blivit borstad m.m.

Ätit ur åtta olikformade skålar: vinglig skål, plastskål, kopp, fat, ätit från sked, aktiveringsboll m.m.

Ätit på åtta olika platser: valphage, köket, ute, bilen, i ett annat hus, under paraply, källaren m.m.

Lekt med åtta olika valpar eller säkra vuxna hundar så mycket som möjligt.

Varit ensam i mer ä 5 min (max 45min) på en säker plats åtta gånger i veckan.

Upplevt koppel och halsband vid åtta olika tillfällen och på åtta olika platser.

Som ni ser finns det en hel del saker man kan miljöträna sin valp på och på säkra sätt också. Tänk att allt detta gör att hunden kommer bli säkrare, om det görs på rätt sätt! Gör man det på fel sätt (alltså så valpen blir skrämd) så blir det inte bra alls. Så tänk före och tänk på valpens välbefinnande först i alla situationer.

Källa

Hundsport nr 6/2009 sid. 66-68

Anmäl
2009-06-23 16:05 #1 av: HarrietKiara

Tack Yessica! Glad Välkommen med fler artiklar.

__________________________________________________________________

Love my Kelpie!

Anmäl
2009-06-23 17:35 #2 av: Yessica

Varsågod Glad Vad finns det för önskningar då? Flört

Anmäl
2009-06-23 22:29 #3 av: HarrietKiara

Låt oss höra folkets önskemål. Glad

Hade inte du gjort anlagsprov med en av dina hundar? I så fall får du gärna skriva om det. Skrattande

__________________________________________________________________

Love my Kelpie!

Anmäl
2009-06-23 22:41 #4 av: Yessica

Nej, det var Erica, jag har bara funderat på att göra det på Pippi. Glad

Anmäl
2009-06-23 22:43 #5 av: HarrietKiara

#4 OK

__________________________________________________________________

Love my Kelpie!

Anmäl
2009-06-26 11:17 #6 av: Futurity

Super bra artikel! har ju just fått hem min lilla Yuna så den passade ju perfekt just nu!

Hm, artiklar... Jag får tänka på det!Flört

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.