Övrigt och OT

Vallningens grunder

2009-07-04 01:59 #0 av: monsterblom

Att träna vallning är inte så svårt som många tror. Det är roligt samtidigt som din hund blir stimulerad. Man får starkare band och lär varandra något.

När du börjar träna så är det bra om hunden har ett halsband/sele som du sätter fast en spårlina i. På så sätt har du koll på hunden och du kan hålla kvar hunden om den försöker sticka eller tänker jaga djuren. Jag kommer här att förklara de olika stegen man går igenom i träningen med hunden.

Innan du börjar med vallning så är det bra om hunden kan grunderna i lydnad och att hunden verkligen lyssnar på dig.

I början vänjer du hunden vid får, så att den lär sig att den ska arbeta och att inte leka. I början räcker det med att bara låta hunden vara i närheten och låta h*n känna av djuren. På så sätt växer självförtroendet med tiden. Nu när hunden är van börjar man fösa, lättast är i en vallgata, men en liten fålla går också bra att använda. (Tränar du för instruktör kommer denne gå med och visa hela tiden.)Medan man föser djuren så måste man hjälpa hunden att ”trycka på” djuren, men hunden får inte upptäcka detta. Då finns det risk att självförtroendet blir sämre. När hunden ”trycker” menar man att hunden tvingar djuret att gå bort från sig.

När hunden känner sig bekväm med att fösa så går man vidare med att försöka få hunden att gå runt fåren och driva dem mot dig. Hunden har en medfödd instinkt att ta fåren till sin ägare. Förklaring: tänkt dig en klocka. Du är 12 och hunden är 6. Om du sen flyttar dig till 9 ska hunden flytta sig till 3. Fåren ska vara mellan dig och hunden. (se bild)
...
För att hunden ska vara på sin sida om flocken kan man börja med att säga åt den att stanna och sedan gå rakt igenom fårflocken. Ni har nu hamnat på varsin sida av flocken. Man gör denna övning tills hunden förstår utan att man behöver säga något. Det ska vara en självklarhet att hunden flyttar på sig när du gör det.

När och om hunden förstår detta så är det dags att göra det lite svårare. 
Att få hunden gå runt flocken kan vara svårt i början. Men det finns en ”linje” som man ska utgå ifrån. (se bild)
....
Föraren ställer sig på ena sidan om ”linjen” och har hunden placerad på andra. Hunden kommer vilja gå bort från dig, runt djuren och ta dem till dig. När du nu skickar iväg hunden så säger du ”gå runt” eller något annat som är lätt att komma ihåg och använda. Det får inte bli jobbigt att komma ihåg sina kommandon. Träna detta några gånger, variera med de förra övningarna. Det får inte bli enformigt, hunden ska tycka att det är roligt. När du sedan känner att hunden kan detta bra och du vill gå vidare så är det dags att lägga in höger och vänster. OBS! var noga med att höger kommando blir när hunden går åt sin höger och vise versa. Du får inte utgå från din egen höger och vänster. Denna övning gör du precis på samma sätt som ”gå runt”. Du skickar hunden runt och använder ditt vanliga kommando till detta och medan hunden fortfarande rundar djuren så säger du höger el vänster, beroende på åt vilket håll hunden går åt. Hunden får inte ha kommit runt och stannat.

Känner du nu att hunden kan höger och vänster och att det verkligen sitter och allt annat också har fastnat hos hunden så är det dags att träna långhämt. Ett långhämt är när hunden måste springa bort från ägaren och klara sig med endast förarens kommande. Det finns hundar som inte klarar detta i början pga. att de är vana att föraren finns där som ett slags stöd.

Om du bestämmer dig för att börja träna långhämt måste du vara säker på att hunden rundar djuren ordentligt och inte genar rakt in i flocken och sprider djuren med vinden. Gör hunden detta är det bara att börja om från början. När hunden rundar måste den vara vid och lugn. När man säger att en hund är vid menar man att det är mycket yta mellan hunden och djuren. Men man får se upp så att man inte får en hund som är för vid. Om hunden inte är lugn i sin rytm kommer den att springa upp bakom djuren och halvt om halvt jaga djuren bort till dig. Gör den detta är det risk att hunden kommer börja leka istället för att valla. Nu är det viktigt att hunden lyssnar och lyder dig. Se till att hämtet går lugnt och fint fram.

När ni har lär er allt detta, för det är inte bara hunden som lär sig något, så är det dags att göra vallhundsprovet som bör gå galant.

(Fåren går lika bra att byta ut till nöt, ankor, lamadjur etc. Vanligast är att man börjar träning på får då de är snällast och lättast att valla.)

Anmäl
2009-07-04 18:18 #1 av: HarrietKiara

Det var mycket intressant läsning. Det verkar svårt men å andra sidan så är ju allt som man inte kan svårt.

Jag hoppas på att få prova på någon gång. Glad

Tack för artikeln! Hoppas på fler.

__________________________________________________________________

Love my Kelpie!

Anmäl
2009-07-04 18:27 #2 av: BrightGloria

Toppenartikel!

Anmäl
2009-07-04 18:49 #3 av: Futurity

Jättebra artickel!Glad

Anmäl
2009-07-04 21:54 #4 av: monsterblom

tack så mkt allihop! :D

kanske ska tilllägga att det tar ungefär 1-1½ år innan hunden är färdigtränad

sitter och klurar på vad jag ska skriva nästa gång... några idéer?
:D

Anmäl
2009-07-14 10:50 #5 av: India

Vad bra skrivet för oss nybörjare. Skriv gärna om VP!

Anmäl
2009-07-14 16:47 #6 av: monsterblom

#5 vill du veta hur ett vallprov går till?

Anmäl
2009-07-14 17:36 #7 av: HarrietKiara

Jag vill väldigt gärna veta hur ett vallprov går till. Skriv gärna! Skrattande

__________________________________________________________________

Love my Kelpie!

Anmäl
2009-07-15 10:28 #8 av: India

#6 Ja och dessutom vad man ska träna på inför ett VP. Känns dock ganska långt borta för vår delOskyldig.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.