Annons:
Etikettvallning
Läst 5817 ggr
Eriiccaa
2009-07-17 11:41

En dag i vallhagen

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Här berättar jag om hur det var att prova på vallning.

Klockan 10.00 19 april träffades vi i fårhagen på Mårtensby gård i Almunge. Denna gång hade det kommit så många som 13 stycken varav 11 stycken skulle göra test av vallningsanlag. Verkligen roligt att så många kom för att göra testet. Det var två som bara var där och vallade ( Jag med Leah och även Ztinas pappa Rozzo, vi gjorde provet förra året och blev godkäda. )

Hela gruppen

Ewa började förklara hur det skulle gå till och hur hundarna skulle kunna reagera på fåren. För många av hundarna var det första gången dom var så nära får eller första gången dom ens såg får. Hon visade även med sin egen hund av rasen kelpie. Ewa tar emot alla vallhundsraser utom Border collie och det är för Border collie har större möjlighet att få valla på flera ställen. Ewa påpekade också om att man kan få bättre kontakt och samarbete med sin vallhund i lydnad och i vardagen om den får valla någon gång då och då. Det är gör inget om vallningen inte sker konternuerligt eftersom våra schapendoes inte är utpräglade vallhundar som tex Border collie. Har man en gång låtit en Border collie prova på vallning så bör man fortsätta med vallning för att hunden ska må bra.
Nu var det äntligen dags för oss att pröva våra hundar i fårfållan. Vi fick gå in var och en med våra hundar tillsamman med Ewa. Några av oss fick vara själv med hunden och fåren, undertecknad bla. Ewa kom ihåg att man hade varit där förut, visserligen med en annan hund men hon tyckte att det bara var att pröva på. Hon klev även ut ur fållan själv när hon tyckte att hunden blev "störd" av att hon var med hos fåren och påpekade att det inte var fel om hundarna reagerade så eller om dom såg ut att nonchalera fåren. I dom fallen fick vi locka och uppmuntar hundarna att dom var duktiga som gick emot fåren. Det som hon inte tillåter är om hunden skulle bita fåren. Inga av våra schappar visade någon ansats att bita.

Erica & Leah
Jag & Leah i fållan.

För att styra våra hundar hade vi en plastkratta till hjälp. Hundarna kan bättre uppfatta krattan än att vi står och viftar med våra armar. Man får även en länge räckvidd. Krattan kan man senare byta ut mot en herdestav. Den behövdes för att få hundarna att bla byta varv (annars blir man själv mycket yr i mössan) och om dom blev lite närgångna. Det var svårt att få till rätt teknink med krattan eftersom man ska byta hand och inte styra med vänsterarm på sin högra sidan och tvärt om. Klurigt. En del av oss behövde inte krattan för hundarn blev störda av den och slutade att valla.

Lägsta ålder för att göra ett anlagstest är 9 månader. 4 kullsyskon var just så unga, sen var det olika åldrar på hundarna upp till 3 år. Det som kanske kunde märkas i just ålder var väl att dom något äldre hade svårare att ta för sig i fållan emot dom yngre. Kan vara att dom har tränat mera lydnad eller kan ha blivit fyad vid hagar med djur. En del av hundarna visade upp stora talanger för vallning redan i första mötet med fåren.

faa37537-1780-4386-8445-c974804c745f2.jpg
Ztina & Sussi

Efter rasten började vi med anlagstestet. Alla hundar blev inte godkända idag men om dom skulle få träffa får fler gånger så skulle dom också bli godkända.

Bedömning

Vad är det då som bedöms? Man bedömmer 3 olika egenskaper: intresse, naturlig förmåga och mental uthållighet. Det sätts även betyg i samarbete/styrbarhet men det räknas inte in i snittpoängen. Betyg skalan är mellan 0-5.

Intressenivå:

**

Börja bedömas omedelbart, redan utanför fållan. Hundens fokusering på fåren bedöms, inte dess teknink eller fart. Hundar som trots uppmuntran inte visar något intresse alls skall bedömas 0.Hundar som aldrig släpper fåren med blicken skall bedömas med 5.

Naturlig förmåga:

omfattar tex hundens pondus och vakenhet. Testledaren/föraren kan tex positionera sig för att vända hunden genom blockering, promenera i åttor, vända rakt igenom osv. För att se hur hunden balanserar och reagerar på flockens rörelser. Hunden behöver inte nödvändigtvis balansera till föraren- det är den naturliga förmågan att "kontrollera" en flock som bedöms. En hund som inte verkar ha någon kontroll alls över djuren får 0 och den som lugn och samlad har full kontroll hela tiden får 5 poäng.

Mental uthållighet:

Test på hundens "mentala ork"- dess koncentrationsförmåga - klarar den att jobba hela testet utan att lägga av eller visar den snabbt tecken på att tröttna. En hund som klarar hela testet utan att visa några tendenser till att vilja avbryta skall minst bedömas som 3.

Samarbetsvilja/Styrbarhet:

Testas med tex ett "stanna" eller "ligg"- kommando, eller inkallning, för att kort avbryta vallningen och blockeringen. En hund med hög intressepoäng som klara (om än motvilligt) att lämna fållan okopplad på kommando kan tex inte få lägre än 3. Detta moment skall inte räknas med i snittpoängen, eftersom skalan går från 0= extremt hård till 5= extremt förarvek. En 4:a gäller alltså en hund som är ganska förarvek. Men inte så att det stör arbetet, och en 2:a en hund som är hård, men styrbar. Vilken av dess två som blir bästa vallhund är upp till föraren och dennes personliga preferenser.
Vallningsanlag bedöms den hund visa som har mellan 3 och 4 på alla punkter utom "samarbetsvilja/styrbarhet", där poängen bara skall fungera som en vägledare åt föraren. Hundar som får 0 eller 5 på moment blir dock sannolikt tämligen svårtränad, vilket bör noteras i protokollet.2

Orsaker till att avbryta testet

Skall bara vara total ointresse och "illasinnade" bett.

Det är en upplevelse att se sin hund valla. Om man får möjlighet ska man passa på.

( Allt är inofficielt för våran ras men vi arbetar för att få det officielt )

**

Annons:
Yessica
2009-07-17 14:16
#1

Jättebra skrivet! Skrattande Jag skulle vilja testa vallning med Pippi, hon har ju provat två ggr, men hon är alldeles för taggad och bara rusar. Har inte vågat släppa henne. En gång fick hon springa löst när några får var i en liten fålla gjrod av grindar bara. Då höll hon sig mellan kl. 10 och 2 där uppe alltså. Så hon verkar ha lite vall i sig.

Ha en bra dag!

Medarbetare på tävlingshundar.ifokus
http://www.freewebs.com/sting-pippi

HarrietKiara
2009-07-17 17:28
#2

Jättekul att läsa. Bra redogjort för bedömningskriterierna med.

Tack! Glad

__________________________________________________________________

Love my Kelpie!

monsterblom
2009-07-17 21:57
#3

bra skrivet!

bara nyfiken. har ni Vallprov precis som för BC?
vet att det är inofficiellt, men är väldigt nyfiken på hur det är för andra raser :)

Eriiccaa
2009-07-17 22:03
#4

Vi är bara i en fålla. Och sen blir vi bedömda om hunden har anlag.

Yessica
2009-07-19 19:30
#5

#3 Briarden har samma som schapparna, och här får man en inoff merit som är godkänt vallanlagstest om man får minst 3 på alla bedömningspunkter. Briarden får ju tävla i vallning vad jag förstått som bc, men är nog inte så vanligt då dom inte har så mycket vall kvar i sig.

Ha en bra dag!

Medarbetare på tävlingshundar.ifokus
http://www.freewebs.com/sting-pippi

monsterblom
2009-07-20 13:10
#6

alla vallraser är välkomna i de inofficiella klasserna :)

Annons:
Cerrolyn
2009-07-23 14:44
#7

Mycket intressant. Håller även med de andra, vore intressant att höra hur det är med andra raser.

**MVH Cerrolyn

Upp till toppen
Annons: