Vallning

Ungdomskurs i Lekeberga

2010-12-13 22:36 #0 av: [IsabelleA]

En tre timmars bilresa med fyra ungdomar och fyra hundar i en Volvo V70,hur ska detta sluta? Packningen blev snyggt placerad i baksätet och hundarna intryckta i bakluckan. Alla fyra. Med ”absolut Charter” på medel volym började vi resan på de slingriga vägarna från Åstugan i Stjärnhov. (Och att vi fick vänta och åka tillbaka för att hämta glömda ting har inte med saken att göra…) Martin, som var den ända killen i sällskapet, stod för körningen. Efter lite felkörningar och en del förvirring kom

Kursen börjar
Efter att vi tilldelats våra rum begav vi oss till kurslokalen, en vacker ombyggd lada, där middag serverades. Taco pajen var jätte god och sällskapet underbart.
Kursen började med en massa nyttig teori om allt man kan behöva tänka på. Vi gick igenom vallningen från grunden och allt vad det innebär. Vi gick igenom vad en valp bör kunna innan träningen börjar. Vi pratade även lite om ledarskap som ska anpassas efter hur vargens ledarskap ser ut. Vi pratade även en del om målsättning som är mycket viktigt när det gäller träning av vallhundar. Man ska ha fokus på hunden och sig själv, attityden är något vi ska fundera över och vi gick igenom att planer för hur träningen ska se ut är viktig.

Andra dagen
Vi vaknade med motivationen i topp! Med mätta magar begav vi oss till 25:an där vi möttes av kursledarna Jo-Agnar Hansen och Karin Mattson. Dem började med att visa principerna med sina egna hundar. Medan Karin Mattson vallade förklarade Jo-Agnar Hansen vad hon gjorde och varför. Upplägget var väldigt pedagogiskt.
Vi delades i två grupper efter kunskap hos görare och hund. Vi med unghundar och mindre kunskap hamnade i Karins grupp som höll till vid 25:an. Andra gruppen höll till på Åkern bredvid. Trots det gråa vädret var alla positiva till tusen! Med Nervositet begav vi oss en och en in i 25:an där vi fick visa med våra hundar vad vi kunde. Där efter kom Karin med sitt stöd och gav oss värdefulla tipps och råd. Hon hjälpte oss att få kommunikationen mellan förare och hund att fungera. Därefter fick vi prova på nya utmaningar som hon hjälpte oss att klara av. Redan vid andra besöket inne hos fåren märktes framstegen tydligt hos varje ekipage. Det var nyttigt för alla (även kursledare) att se framstegen. Motivationen steg!
När alla var nöjda efter dagens träning fick vi se våra kursledare "in action". Jo-Agnar tog ut en av sina unghundar för att visa hur man fortsatte unghundsträningen. Efter detta tog Karin ut en av sina tikar för att träna dubbelhämt. Det var väldigt intressant och gav oss möjlighet att reflektera över dagens träning och lärdom.

Tredje dagen
Den tredje och den sista dagen fortsatte vi träningen där vi slutade. Även nu ser vi stora framsteg. Karin fortsätter att pedagogiskt ge oss tipps och idéer.  Men nu sätter hon mer press på oss som förare. Vi kände verkligen hur självsäkerheten steg. Under helgen har vi nu lärt oss vad attityd verkligen innebär. Sträck på dig och gå in i hagen som ledare och var säker på att ni kan.
När vi ätit upp den underbara lunchen och lagt ihop besticken var det dags för en kort utvärdering och sammanfattning, vilket var himla lägligt då regnet öste ner. Vad hade gått bra? Hade vi lärt oss något nytt? Vi fick även sätta upp mål med våran träning. Mål är viktiga. Alla hade riktigt bra målsättning, även om det handlade om komma upp till VM eller att bara ha en riktigt bra arbetskompis på gården. Efter en del konversation begav vi oss sedan ut i regnet. Men det hindrade varken hundar, förare eller kursledare. Vi fällde upp paraplyerna och satsade på flera lärorika pass. Nu satte Karin ännu mer press på oss. Hon satte sig med självsäkerhet utanför 25:an på en stol för att se oss själva träna våra hundar. Självklart kom hon med tipps om hon såg något som gick tokigt till. Alla ekipagen skötte sig riktigt bra där inne och Karin måste vara riktigt stolt över oss!

Utvärdering
Detta gör vi gärna om! Upplägget av kursen var riktigt bra och det kändes som att Karin och Jo-Agnar fick med allt som hör vallningen till. Det som var bra med kursen var att kursledarna tog hänsyn till varje individ och deras träning. Vi kan inte mer än att tacka för en jätte bra kurs!

Anmäl
2010-12-13 23:22 #1 av: monsterblom

vill se bilder också ^^

Anmäl
2010-12-13 23:27 #2 av: [IsabelleA]

Kunde inte lägga in dom, blev något fel men HÅLL UT Skrattande Bilderna kommer!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.