Övrigt och OT

Berikning

2009-04-19 00:16 #0 av: HarrietKiara

Hur mycket hund får din hund vara?

Många vet inte vad berikning är och det kan ju bero på att det är ett relativt nytt begrepp i hundvärlden.

Många blandar kanske ihop det med aktivering men det är ingen aktivering eller träning utan man försöker att tillgodose de naturliga behoven hos hunden.

De är givetvis individuella från individ till individ även om alla har samma grundbehov. Har du en hund som beter sig extremt på något vis så kan berikning vara något att prova på. Det kan t ex vara att hunden är extremt matfixerad, matvägrar, är aggressiv, vankar, jagar svansen, kliar eller slickar sig mycket.

Eftersom hunden inte får utlopp för sina naturliga behov så går den över i andra handlingar. De här handlingarna handlar inte om olydnad eller "trots" utan ett symptom på ett problem. Olika problem löses med olika sätt på berikning och det som fungerar på en hund fungerar kanske inte på en annan. Här får man prova sig fram som alltid när det handlar om individer.
Berikning är ett väldigt stort område och jag kommer bara att ta upp en liten del av det.

Det finns några beteenden som man brukar tala om i berikningssammanhang. De beteenden är:
Överlevnadsbeteenden - ätbeteenden, jaktbeteenden, rörelsebeteenden, samarbetsbeteenden, vilobeteenden och kroppsvårdsbeteenden. Fortplantningsbeteenden - revirbeteenden, sexbeteenden, sociala samspelet och yngelvårdsbeteenden.

Vissa av dessa beteenden har vi dämpat och vissa har vi förstärkt i vår avel av olika hundraser och tänker man på det så är det ju inte så konstigt att en del hundar får problem, stora eller små.

Hur ska vi då använda berikning på bästa sätt? Vi måste ta hänsyn till hundens naturliga beteenden, rasskillnader och vanliga hundaktiviteter. Berikning handlar inte nödvändigtvis om att lära sig något nytt eller om att utföra ett arbete, utan om att få utlopp för naturliga drifter. Att få göra det som känns bra helt enkelt. Det kan handla om att få tugga, svälja, gnaga, att få utlopp för lusten att gräva, att få rulla sig på mattor och plädar, att få jaga en trasa och döda den, att få leta igenom sin mat för att hitta speciella godbitar eller sortera ut sådant som inte är gott, att få undersöka olika miljöer och underlag.

Det är sådant som får individen att känna en viss kontroll över sin tillvaro och sådant som är utvecklande för individen. Jag använder mig själv av berikning för min hund. Anledningen till det är att hon helt plötsligt blev extremt matfixerad. Hon stal mat som stod på bord och bänkar. Tuggade i sig blöjpåsar, påsar till pappersinsamlingen. Bet sönder jackor och väskor där det legat godis. Bröt sig in i fodertunnor. Hon jagade med andra ord något att äta. Jag var fruktansvärt olycklig över det här nya beteendet som hon börjat med och testade allt, funderade t o m på omplacering för jag insåg ju att hon inte var nöjd med sin tillvaro. Jag fick då tips om berikning och satte mig ner och sökte på nätet och fann många bra sidor med artiklar som handlar om det här.
Vad gör jag då?
Det första jag började med var att förändra hennes sätt att få mat. Hon fick ju sitt torrfoder upphällt i sin skål och efter två tuggor så var maten slut men hon var inte nöjd. nu hällde jag ner maten i en PET - flaska och så fick hon jobba för att få ut maten därifrån. Det kunde ta 5-10 min för henne att äta till skillnad från 10 sek innan. Ibland så kastade jag bara ut maten på golvet eller ute på gräsmattan.

Jag gav henne även popcorn i början mellan målen för att få henne att inse att maten inte var slut utan att det kan komma mer. Varför popcorn då? Jo, det är en bra bukfylla som bara går rätt igenom tarmen utan att sätta sig på hullet.
001.JPG
Nu så häller jag upp hennes torrfoder i en gammal glassburk, häller på lite vatten och ställer sedan in i frysen. De först gångerna tog jag av locket och välte upp den frysta maten i matskålen innan hon fick börja äta, när hon vant sig vid det så tog jag av locket men hon fick själv ta ut maten ur burken och nu ställer jag fram burken så får hon själv ta av locket för att får fram maten. Ibland så lägger jag i sånt som hon normalt inte äter som mat bara för att hon ska få uppleva olika smaker och kanske sortera ut det hon inte tycker om. Det kan vara vitkål, morot, rått kött, hundgodis mm
004.JPG
Jag har även samlat på mig tomma läkemedelsförpackningar där jag lägger torrfoder och sen gömmer jag dessa över hela huset eller ute i trädgården. Hon får med andra ord arbeta för sin mat precis som hon skulle ha fått göra i vilt tillstånd.

Det här kan även fungera på en hund som matvägrar. Det blir lite mer spännande med maten när den inte bara ligger där i skålen och väntar.
Hur har det här hjälpt oss då? Hon är mer lugn och harmonisk och inte så oerhört matfixerad. Visst hon tigger fortfarande och är väldigt noga med sina mattider och det händer att hon tuggar i sig nåt som hon inte ska men nu händer det kanske en gång i månaden istället för tre gånger per dag.

Viltspår är också en form av berikning, att följa ett blodspår och sen hitta en klöv eller ett skinn från ett vilt djur. Dra gärna i snöret och lek en jaktlek med hunden när ni hittat fram till slutet så att bytet inte är dött från början utan låt hunden "döda" bytet. En stor boll som hunden inte kan få in i munnen är också en bra jaktleksak. Där får hunden utlopp för sitt jaktbeteende utan att bli boll eller pinngalen. Ordna en "koja" inomhus där hunden får ha sin lya, gärna med filtar eller handdukar som hunden får bädda med.

Det finns hur mycket som helst man kan göra för att våra hundar ska få vara hundar. Det är bara att använda sin fantasi.

Sista bilden lånad av k9kiwi. Tack!

__________________________________________________________________

Love my Kelpie!

Anmäl
2009-04-30 18:02 #1 av: monsterblom

tyckte det var en jättebra artikel :) nu vet jag vad jag ska göra de gånger hunden matvägrar

Anmäl
2009-04-30 19:50 #2 av: HarrietKiara

#1 Ja det är definitivt värt ett försök. Glad

__________________________________________________________________

Love my Kelpie!

Anmäl
2009-04-30 20:50 #3 av: Cerrolyn

Jag funderar på att frysa Ceasars mat. Men inte så mycket pga berikning (som blir en positiv biefekt) utan för att kyla honom varma dagar.

 

Hur länge låter du maten frysa?

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2009-04-30 21:04 #4 av: HarrietKiara

#3 Jag fryser två portioner åt ggn. Både frukost och kvällmat så den ena är i frysen ca 12 timmar och den andra ca 24 timmar. Glad

__________________________________________________________________

Love my Kelpie!

Anmäl
2009-06-06 21:09 #5 av: Ogirl

Gör det inget att maten är iskall då? har prövat detta ett par dagar nu och det funkar ganksa bra! Har en Collie som är lite dålig på att äta, finns det fler tips?

Anmäl
2009-06-06 22:40 #6 av: HarrietKiara

#5 Har du testat att lägga maten i en pet-flaska som hunden får jobba med för att få ut maten, eller kasta ut den på gräset, eller gömma inomhus i små askar? Flört

__________________________________________________________________

Love my Kelpie!

Anmäl
2009-06-07 00:14 #7 av: Ogirl

#6 Ute på gräset har jag prövat och det funkar jättebra! (bortsett från att matte blir galen av alla mygg) Petflaska ska prövas. Aktiveringsbollar lär väl också funka kanske? Tack för tipsen! Känns bra att kunna göra det lite roligare för hunden när hon ska äta=)

Anmäl
2009-06-07 00:41 #8 av: HarrietKiara

#7 Går ju att slänga ut maten på golvet med men här hemma blir det väldigt slemmigt på golvet. Flört

__________________________________________________________________

Love my Kelpie!

Anmäl
2009-07-06 18:53 #9 av: [IsabelleA]

Vilka bra tipps! Ska genast testa, mest för skojs skull.

Anmäl
2009-07-14 17:05 #10 av: rebecca-g

Popcorn skulle jag dock aldrig ge, vet hur det fastnar i min hals ibland och är enormt obehagligt.

Annars bra artikel, är roligt att berika miljön för sina hundar.

Anmäl
2009-07-14 17:33 #11 av: HarrietKiara

#10 Jag har aldrig haft det problemet med Kiara men allt är ju individuellt. Glad

Tack i alla fall!

__________________________________________________________________

Love my Kelpie!

Anmäl
2009-07-14 17:35 #12 av: rebecca-g

# 11 Jo precis, sen är ju jag ganska överkänslig också haha.

Jag brukar ge min en morot, då han tydligen alltid är hungrig, då är han nöjd ett tag i alla fall.

 

Roligt att du tog upp det med miljöberikning då det är ngt som både är roligt och nyttigt! Mer sånna här artiklar säger jag bara!

Anmäl
2009-11-15 00:57 #13 av: CelsiusT

Och jag undrar ju hur man låter hunden få utlopp för grävbeteendet utan att låta den gräva upp gräsmattan */* Idéer?

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2009-11-16 11:51 #14 av: HarrietKiara

#13 Det kanske inte handlar så mycket om grävning utan mer om att få en uppgift.

Har du testat något av ovanstående i artikeln? Hur ser er vardag ut? Vad har hunden för uppgifter? Hur gammal är hunden? Vad är det för ras?

__________________________________________________________________

Love my Kelpie!

Anmäl
2009-11-17 19:18 #15 av: CelsiusT

Det är en dalmatiner. Tror knappast att det handlar om aktivering i hennes fall, varesig för mkt eller för lite. Mina hundar får ofta berikning i olika former. Det är en dalmatiner som helt enkelt älskar att gräva.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2010-06-14 13:19 #16 av: Vattnadal

Oj, kommer in väääldigt sen här, om grävningen. Man kan ge hundarna en sandlåda att gräva i, ute eller inne. Eftersom det inte är så skoj med snad inne, kan en låda med massor av filtar ge grävberikning. Eller en låda med tidningspapper, tygretser od. Man kan gräva ner skaer själv, som hunden får hgräva fram, eller ge saker som hunden kan gräva ner.

Nina Ottosson har tagit fram en filt med massor av tyglager och fliklar att gräva fram godis ur.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Anmäl
2010-06-18 21:59 #17 av: HarrietKiara

#16 Bra tips! Glad

__________________________________________________________________

Love my Kelpie!

Anmäl
2010-08-09 12:21 #18 av: [Driva]

#13 jag såg ett program där de hade hundar som grävde väldigt mycket, så de fick en sandlåda. Där var de okej att gräva, men ingen annanstans. Funkade superbra med de hundarna :)

Anmäl
2011-07-01 01:31 #19 av: Luciferchild

jättebra inlägg!!!!

Jag skulle vilja veta lite mer om t.ex

dragande

skällande på allt o alla o alla tider på dygnet.

vaktar mig matte från andra hundar o vaktar saker för andra djur.

inte äta massa äckliga saker ute, som bajs, spyor och allt annat hon hittar.

Soppåsar ställer vi utanför dörren t.ex för annars äter hon upp allt i den.

stänger man inte badrums dörren när man har mens så tuggar hon o slickar åa bindor, tamponger, trosskydd o ibland äter upp.

hon ska alltid bädda mkt i soffa o säng osv.

ska man byta lakan o slämger dom smutsiga på golvet så älskar hon att bädda ner sig där.

samma sak med kläder osv, ligger de en hög me kläder någonstans så hoppar hon upp på dom direkt o bäddar o gosar in sig osv osv.

 

Hon dricker ur vattenpölar som är skit äckliga ute, och även badar i små vattenhål med jätteäckligt vatten ute så blir man arg och säger till henne och då springer hon iväg för hon vet att hon inte får.

har massa saker:P när man verkligen tänker efter:p

som kanske är små saker egentligen o man inte tänker på de så mkt, men de är ju fortfarande saker hon gör:P

Anmäl
2011-07-01 09:16 #20 av: [Driva]

#19 Mycket av de du beskriver tycker inte jag man br träna bort snarare förebygga. Som det med att hon äter ur soporna i ex badrummet. Skaffa en soptunna som är stängd med lock? Samma med soppåsar lika så, och om det är när de är fulla, så ja då får man slänga de med en gång. Det luktar antagligen godis tycker hunden och det är som att lämna bordet med mat framme.

Lakanen på golvet, det luktar väl er, som hunden tycker om så det är rätt självklart att de lägger sig där, det gör min hund också, därför lägger man de i tvättkorgen... Samma sak med kläder, de luktar matte/husse och det känner sig hunden trygg i så då lägger de sig där, därför får man lägga kläder där de inte kan lägga sig på de.

 

Anmäl
2011-07-01 09:44 #21 av: HarrietKiara

#19 Berikning är ju ingen universalmetod som genast tar bort hundens, som vi tycker, dåliga ovanor.

Kiara kunde fortfarande stjäla mat och gräva i toapatterskorgen om tillfälle gavs men det hände inte varje gång. Hon blev lugnare och mer harmonisk helt enkelt.

Har du provat med någon slags berikning?

#20 Mycket bra svar. Hunden gör ju det som är naturligt för den. De äter det den tycker är gott hur äckligt vi än tycker att det är och vår doft innebär ju trygghet för våra hundar.

__________________________________________________________________

Love my Kelpie!

Anmäl
2011-07-01 12:34 #22 av: Luciferchild

#20

Asså nu fick jag det att låta som om jag låter kläder och smuts lakan ligga på golvet, de jag menade va att när man byter lakan så lägger man dom smutsiga på golvet medans man sätter på dom nya, sen lägger jag dom ju självklart i tvätten osv.

Sen de där med soporna, så låter jag dom ju inte stå i hallen eller så flera dagar, de är ju om man städar t.ex och bara knyter ihop osv, sen slänger man den ju när man är klar :P

 

Men men.

Får väl läsa lite mer om berikning.

 

Anmäl
2011-07-02 10:00 #23 av: HarrietKiara

#22 Tror inte att du har kläder och sopor liggandes heller. Jag vet bara själv hur Kiara var om man glömde stänga till badrummet. Då var det länsat både i papperskorgen och blöjspannen. *kräks*

De behöver ju inte lång tid på sig.

__________________________________________________________________

Love my Kelpie!

Anmäl
2011-07-02 14:14 #24 av: Luciferchild

#23

Ne precis de går ju snabbt som ögat de där.

Men de är lite jobbigt:P

Så tänkte om berikning va ngt som kunde hjälpa:P

Men då får man leta andra sätt att träna bort de de =)

Anmäl
2011-07-02 16:02 #25 av: [Aremea]

# 24: Jag tror det är viktigt att du skiljer på berikning: Utlopp för naturliga behov och drifter och aktivering: mental och fysisk stimulans.

Berikning är utlopp för de grunder som maslovs behovsstege placerar i botten, sånt man behöver ha för att fungera som individ. Mat, sömn och och andra naturliga behov såsom jakt eller vallning hos hundar, födosök och rörelse hos hästar, socialt umgänge hos alla flockdjur osv.

Aktivering är det man gör för att ytterligare öka välbefinnandet när de basala behoven är tillfredsställda. Det handlar om mental stimulering i form av inlärning och nya intryck från omgivningen i form av miljöombyten och dyl.

Att börja behandla problembeteenden hos en individ som inte får utlopp för sina grundläggande behov är ganska hopplöst. Man börjar med att se till att de är tillfredsställda, och sen arbetar man vidare med aktivering och uppfostran.

En del hundar är nöjda om de basala behoven tillfredsställs, men ingen hund blir automatiskt lugn och trevlig bara för att den har de grundläggande behoven täckta - mental stimulans och träning är viktigt för att de ska fungera som sällskapsdjur.

Du kan alltså inte bli av med sopätande enbart genom att låta hunden söka efter sin föda, men du ökar oddsen att träningen ska lyckas.

Arbetande border collies inom vallning och specialsök.

Sajtvärd på vallhundar.ifokus.se

Anmäl
2011-07-03 01:05 #26 av: Luciferchild

#25

Okej, jag vet vad aktivering och mental stimulans innebär...

Och de va ju just de jag ville veta hur de är med berikning? De va ju drf jag skrev i denna tråd?

Känns som du dum förklarar mig ganska mkt nu....

Jag skrev i denna tråd för jag ville veta lite mer hur man använde berikning, och vad man kan använda den till. Sen skrev jag exempel på vad jag hade för "problem" och frågade om berikning kunde vara ett alternativ, Jag skrev också att de inte är så stora problem, men ngt som man kan störa sig på ibland osv...

 

Jag frågade inte vad aktivering är och hur man aktiverar sin hund fysiskt och psykiskt. Och inte heller om uppfostran.

Så de där va ett onödigt svar tycker jag...

Anmäl
2011-07-03 11:07 #27 av: [Aremea]

Du räknade upp ett stort antal beteenden som jag tolkar som ren understimulans och olydnad, och frågade om berikning kan hjälpa till att bli av med dem. Mitt svar blir då att det beror på vad du redan gör med hunden men nej, generellt kan man inte säga att hundar slutar bada i skitiga vattenpölar för att man låter dem söka föda.

Att dra i koppel, strunta i inkallning och äta soppåsar är dålig uppfostran, det löser man genom pedagogisk och väl upplagd träning! :)

 

Arbetande border collies inom vallning och specialsök.

Sajtvärd på vallhundar.ifokus.se

Anmäl
2011-07-03 11:14 #28 av: HarrietKiara

Berikning ska aldrig vara ett alternativ till aktivering. Det ska finnas både och i större eller  mindre skala.

Problemet är att många ser aktivering som berikning. Det gjorde jag själv innan. Jag tränade spår och tyckte att nu fick ju hunden "jaga" men det är ju stor skillnad på det.

Berikning löser ju aldrig dåliga ovanor utan man måste ju träna bort det med. Berikning gör ju hunden mer mentalt trött och mindre rastlös för det är ju just när hunden inte har nåt bättre för sig som den skaffar sig dessa ovanor.

__________________________________________________________________

Love my Kelpie!

Anmäl
2011-07-03 11:31 #29 av: Luciferchild

#27

Skulle vilja veta vart jag skrev att hon struntar i inkallning?? För de har jag inte skrivit!

Dessutom så nej hon är inte understimulerad, definitift inte. Jag aktiverar henne mkt! Då hon är en ras som behöver det.

Sen att säga att hon är dåligt uppfostrad och också en jävligt fult påhopp. De är hon definitift inte!! Alla hundar har väl sina dåliga sidor? Eller?

Jag vet inte hur mkt du vet om just cocker spaniel t.ex men dom är ganska duktiga på att skälla, dra mkt i koppel och äta skit! Så de ligger ju väldigt mkt i hennes gener, och det har blivit mkt bättre, för jag har tränat på de osv, men som jag skrev också så är de inte direkt "stora" probem, utan jag var mest nyfiken på vad man kunde använda berikning till och radade upp lite olika beteenden som har blivit betydligt bättre men fortfarande finns kvar lite. Eftersom jag aldrig har hört ordet berikning förut så kan jag väl inte veta vad de innebär och vad man använder de till? De va ju därför jag frågade. Blir väldigt irreterad på folk som bara hoppar in med " jag vet bäst, du är en dålig djurägare, bla bla bla bla" Du har t.ex ingen aning om vad jag gått igenom med mina hundar osv osv, Och att säga att hon är understimulerad och dåligt uppfostrad, är helt fel. du kan ju inte sitta och säga till folk att deras hundar är dåligt uppfostrade när du inte vet ett piss?!

Dessutom att säga att hon är understimulerad för jag radade upp lite små problem jag har för jag satt och tänkte igenom ALLT jag kunde komma på för att se om NÅGOT av det kunde bli bättre med berikning, för att jag blev nyfiken på va det var, Kan man ju inte heller bara sitta o säga. Du vet väl inte vad jag gör för att aktivera min hund? Du har ingen aning om vad vi gör osv.

Allt jag ville va att veta mer om berikning, inte bli "uppläxad" av någon som utnämt sig själv till "hund expert!

Anmäl
2011-07-03 12:23 #30 av: [Aremea]

Men du, coola ner. Jag har enbart utgått från dina inlägg här, och den information du lagt ut i tråden! Mitt förra inlägg handlade just om skillnaden på aktivering och berikning, och då skällde du på mig för att du tyckte det var dumförklarande. Nu säger du själv att du behövde hjälp att skilja på termerna och det var därför du skrev frågorna.

Att äta skit, rulla sig i lera och dra i koppel är inte genetiskt. Det är inlärda beteenden. Och uppenbarligen tycker du ju själv att de innebär ett problem, du radade ju upp dem som problembeteenden du ville bli av med?

Jag har svarat sakligt och artig utifrån den information du delat med dig av, och får aggiterade personangrepp till svar. Känns måttligt givande faktiskt.

/Aremea

Arbetande border collies inom vallning och specialsök.

Sajtvärd på vallhundar.ifokus.se

Anmäl
2011-07-03 16:18 #31 av: Luciferchild

#30

Jag är skit cool :)

Sa bara de jag tyckte, eftersom de kändes som om du " tryckte ner mig" Och även om jag hade fel, så va de så jag tog de och uppfattade allting,

Jag orkar inte svara mer än detta inlägg. För du har jag tappat lusten osv på denna tråd. Så otroligt tråkigt när det blir såhär. De är ofta man ser folk som ofta är medarbetare faktiskt som har en viss tendens att "sätta sig över folk" -man MÅSTE inte komma med ett inlägg bara för man tycker något, och oavsett vad du säger, så kan jag inte se något annat än att jag blir dumförklarad/illa bemött osv osv, så.

Som sagt. Bra tråd, men tråkigt när det blir såhär!

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.