Annons:
Etikettarbetande-hundar
Läst 72 ggr
Draken
2022-04-28 11:10

EYE-vallare vs. KROPPS-vallare

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Många tror att en vallhund är en vallhund, och alla hundar vallar precis som alla andra.

Så vad är skillnaden på EYE och KROPPS vallare ?

Border Collie är en tydlig EYE vallare. Det innebär att en BC som är rätt tränad aldrig har direktkontakt med fåren. BC håller sig några meter ifrån flocken. Men de har hela tiden ögonkontakt med fåren.

Om ni har sett en BC i arbete , har ni funderat på rörelsemönstret ? BC vänder sig efter flocken. Den är ALLTID framför fåren om det är en ensam vallare. Flyttar sig fåren så flyttar BC efter. De har ögonkontakt hela tiden.
Är de däremot två, så flyttar den ena efter flocken och har ögonkontakt med fåren, och den andra håller sig bakom för att hålla fåren samlade. Hundarna har kontakt genom sitt kroppsspråk.

04.JPG

Det är lite olika vilka tecken eller kommandon ägaren har. Många använder en liten vissla, men det finns även de som använder tecken och ett fåtal som använder faktiska kommandon.

Bearded Collie är en kroppsvallare. En kroppsvallare har ingen direkt ögonkontakt med fåren eller ägaren, utan de använder sig av kroppsstyrkan och munnen. Beardisen använder munnen och tänderna på så vis att de nafsar till ledartackan i bakhasorna eller sidan för att få henne framåt. Fåren följer alltid ledartackan oavsett vad. En Beardis kan hoppa upp på ryggarna på en skenande fårskock och från den positionen komma åt ledartackan.
Det låter och ser brutalt ut med en kroppsvallare, men det är mycket sällan det blir skador på fåren eller hunden.

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Annons:
Upp till toppen
Annons: