Annons:
Etikettvardagsliv
Läst 5743 ggr
Cahira
2/18/14, 2:09 AM

Den osäkra hunden

Rädslor och osäkerhet stöter man på lite här och där i hundvärlden idag. Denna artikel tar upp livet och träning med osäker hund och hur man bygger självförtroende för en stabilare vardag.

Tror de flesta av oss någon gång mött en hund med rädslor och hög osäkerhet. Många känner att de inte har tid eller ork att jobba med sådan hund. Men för de som har en eller funderar på att köpa en omplacering med dessa problem hoppas jag att denna artikel kan vara hjälpsam. 

Är jag rätt person för en osäker hund?
Osäkra hundar är väldigt känsliga hundar som tar åt sig väldigt lätt så en hög dos tålamod är ett måste. Hunden måste lära sig att man kan känna sig trygg med sin ägare så att tappa tålamodet brukar stjälpa mer än det hjälper. Om du måste korrigera eller avbryta så räcker det ofta med en harkling följt av beröm efter hunden bryter sitt beteende. Om hunden låst sig på annan hund, testa peta på den. 

Träning
Det som ger bäst resultat när det kommer till en fungerande vardag är positiv formning av beteenden även om det innebär att leka godisautomat. Klickerträning fungerar toppen och om hunden är rädd för klickern kan man istället säga "Yes!" eller annat valfritt ord eller läte. Välj ett ord/läte som inte uppkommer ofta i dagligt tal.

Ge hunden ett jobb
När hunden börjat landa hos sin ägare och vardagsrutinen börjar forma sig kan man börja fundera på aktiviteter. Att ge hunden en syssla är otroligt självförtroendestärkande och ypperligt sätt att hjälpa hunden kontrollera sina känslor eftersom en trött hund inte överfokuserar lika mycket på saker som annars är skrämmande. 

Exempel på självförtroendestärkande aktiviteter är:

  • Spår, sök eller uppletande
  • Kroppskontrollträning
  • Cykling
  • Simning
  • Drag
  • Apportering
  • Vallning
  • Freeshejping (Klickerträningsform)
  • Hjälpsamma tricks: Hämta nycklar/vantar, hjälpa med tvätten, etc.
  • Hundsport som hunden gillar. Agility brukar vara populärt.

Allt där hunden känner att den lyckas och klarar av något är självförtroendestärkande. Kroppskontroll och balans brukar ge snabba resultat vilket troligen är en stor anledning till att Dog Parkour växer så snabbt i Sverige. Ju mer hunden får "klara det själv" desto mer kan hundens självförtroende växa. 

Att möta sina rädslor
Om du vill träna hunden att vara mindre rädd för det hunden finner läskigt så finns det några saker man kan göra. Man kan träna hunden på långt avstånd (exempel: från skateboards eller motorcyklar), eller använda objektet och vända det till något positivt ur hundens synvinkel. Låta hunden äta på eller bredvid objektet under en tidsperiod, be hunden cirkulera objektet, krafsa på objektet eller andra avdramatiseringar. Största problemet brukar vara högljudda saker och händelser och det brukar vara svårt att omvandla om man inte kan minska ljudnivån under träning. Under åska så det enda man kan göra egentligen är att hitta den tystaste vrån i huset även om det skulle vara en garderob och lägga sig där med sin hund. Låta hunden söka stöd och visa sig trygg men inte ömka eller tycka synd om. Fokusera på din andning och försök håll din egna puls lugn. Att utöva meditering regelbundet har jag märkt ger bättre självkontroll på andning och puls vilket i sin tur kan hjälpa hålla hunden lugnare. I svåra fall kan man testa DAP och/eller bomullstussar i öronen. Musik i bakgrunden kan även dränka lätet om än litegrann. Välj musik som håller dig själv lugn.

Tydliga gränser och vanor
Det är enormt viktigt att ha tydliga gränser mellan vila och aktivitet. Massage och stretching kan hjälpa hunden lära sig varva ned efter hårdare aktivitet och man lär hunden att det är okej att bli vidrörd överallt. Det senare är hjälpsamt vid veterinärbesök och kan hjälpa att upptäcka hälsoförändringar snabbare. Tydliga konsekventa vanor hjälper hunden veta vad som förväntas av den och kommer minska eventuell stress. Mattider, längd på promenader eller träning, m.m. är exempel på saker som kan ge hjälpande tidsramar för den osäkra hunden. 

Om man har skaffat en omplacering med stressproblem så har jag erfarat att snabbaste sättet att minska stressen är att motionera ut den värsta stressen den första tiden så man lättare kommer åt huvudet sedan. En väldigt stressad hund har nämligen svårt att fokusera sig på träning.

Hoppas mina erfarenheter kan hjälpa någon där ute. 🙂

/Cahira 🌺

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Annons:
Alex
2/18/14, 2:57 PM
#1

Bra artikel! Har själv haft en extremt osäker hund (omedvetet, han var sån redan som valp) och det var ett mindre helvete egentligen. Absolut fantastisk vid arbete och i många andra avseenden, tror aldrig att jag kommer få en hund som är så underbar att jobba ihop med igen. Men den vardagen saknar jag inte det minsta, jag kämpade dagligen i fyra år för att få hunden att fungera normalt och kunna slappna av på promenader, bland folk och andra vardagssaker. Det är inte lätt och jag hoppas verkligen att de som tar sig an såna hundar medvetet vet vad de sysslar med. :)

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Cahira
2/18/14, 6:14 PM
#2

#1 Förstår precis vad du menar. Jag verkar ha en inre magnet mot osäkra hundar och både hundar jag skaffar och hundar jag dagpassar har varit osäkra. Apache (hunden på bilderna) är min tredje osäkra hund och honom skaffade jag just för att han var osäker. Visste att de allra flesta amerikaner inte skulle ha tålamodet, kunskapen, erfarenheten eller förståelsen om vad den hundens behov var. Jag kände som att hans chans till ett "forever home" var mindre än den självsäkra hunden jag tittade på.

Nog önskar man ibland att han hade lite mer stake så man slapp allt "förjobb" innan man kan tävla, men när det kommer till kritan så känner jag att jag valde helt rätt hund för mig. :)

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

vallhund
2/19/14, 12:13 AM
#3

Just bakdelskontroll är starkt korrelerat med självkänsla, typ skogsagility.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Cahira
2/19/14, 12:19 AM
#4

Lägger in min favorityoutubevideo i ämnet bakdelskontroll ifall någon så småningom läser denna artikel och vill veta mer om bakdelskontroll och tips på övningar. 🙂 Jättebra inspiration i den videon!

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Upp till toppen
Annons: